avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere prealabila
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere prealabila

Salutare , imi poate spune cineva care sunt etapele unei plangeri penale si care este treaba cu aceasta plangere prealabila ?
Am fost atacat cu un cutit si taiat usor la deget , am apelat 112 , a venit echipajul , le-am povestit si au intocmit un proces verbal , ziua urmatoare am mers la sectia de politie unde am asteptat pana ce m-a preluat un politist de la penal , i-am povestit iar apoi mi-a dictat ce sa scriu , atunci am depus plangere penala impotriva faptuitorului . Mi s-a spus ca o sa fiu sunat daca mai este ceva . Timp de 5 luni nu am fost contactat , am primit prin posta ordonanta prin care eram anuntat ca a fost clasat dosarul , motivul clasari "persoana vatamata nu a formulat plangere prealabila "

Astazi am scris o plangere pentru amenintari si am cerut numar de inregistrare si nu stiu care este chestia cu plangerea prealabila ... era doar o persoana la penal si dupa o ora jumate de asteptat am decis inregistrez plangerea mea de acasa .
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2016
ContSters403177, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters403177 , utilizator 20:17, 3 Octombrie 2016
După cum prevede legea în cazul anumitor infracțiuni, pentru a fi demarată o acțiune penală, victima trebuie să depună o plângere prealabilă. Cu alte cuvinte, organele de up nu pot și nu au interesul ca în numele victimei să demareze urmărirea penală, acest demers fiind lăsat la aprecierea victimei.
Totuși, dvs. susțineți că ați depus plăngere, ceea este bizar. Dacă ați putea dovedi acest lucru, atunci, în măsura în care mai sunteți în termen, ați putea face plângere împotriva actelor organului de urmărire penală .În termen înseamnă să nu fi trecut 2 0 de zile de la comunicarea soluției.

Art. 295 NCPP

Plângerea prealabilă

(1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.

(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
Art. 296

Termenul de introducere a plângerii prealabile

Art. 296

Termenul de introducere a plângerii prealabile

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Trebuia depusa plangere în termen legal.

Acum nu cred ca mai aveți ce sa faceți conform celor relatate.

Legea va conferea dreptul de a apela la avocat dar probabil ca nu ați știut.
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
In cazul acelei plangeri nu mai am ce sa fac , a trecut destul de mult timp , ma interesa pentru plangerea de astazi deoarece nu vreau sa fie clasata iar pe motiv ca nu am depus plangere prealabila .
Eu am depus plangere penala si am inteles ca mai trebuia si plangerea prealabila ...
In referatul agentului sef scrie :
La data de .. numitul .. , s-a deplasat la sediul sectiei 20 de politie , unde a sesizat faptul ca in data de ... , injurul orei .. , in timp ce se afla langa usa de acces ...poveste... fiind taiat usor cu un cutit la un deget , acesta rezervandu-si dreptul de a depune plangere in termenul legal .
Din verificarile efectuate in baza de date a sectiei 20 politie , a rezultat faptul ca numitul ... , nu a depus plangere prealabila in termenul legal prevazut de art 296 din cpp sub aspectul savarsirii de "lovire sau alte violente fapta prev si ped de art 193 .

Povestea din referat este exact ce am scris eu atunci in plangerea penala ... iar din ce mi-ati spus plangerea penala este plangerea prealabila . Dubios , acest agent sef s-a simtit iritat acum cateva saptamani cand am depus a doua reclamatie scrisa pentru injurii , spunand ca s-au saturat si sefii de atatea plangeri ( am facut 7-8 reclamatii verbale la el si nu a aplicat nici o sanctiune , verbale pentru ca mai avea putin si se ruga sa nu depun reclamatie scrisa ) .La prima plangere scrisa pentru injurii si amenintari a dat amenda si m-a aburit ca a dat deja amenda si nu se mai poate face plangere penala si alte porcarii , la a doua plangere scrisa pentru injurii , mai ca m-a certat si mi-a reprosat ca ce rezolv cu atatea plangeri , ca sanctiune a dat avertisment . Astazi la a 3 plangere scrisa pentru injurii si amenintari la care am atasat si un DVD cu inregistrarea , mi-a spus ca nu este buna , ca ce sunt cu bagami-as etc in ea (am transcris exact ce se aude pe inregistrare) , ca nu poate duce asa ceva la sef si ca daca nu depun imi promite ca maine vine el si ii da amenda de fata cu mine , a trebuit sa ii repet de 4-5 ori ca nu imi schimb decizia , inainte sa plece m-a mai chemat o data sa ma faca sa ma razgandesc .

De ce oare fuge asa tare de reclamatiile scrise (la reclamatiile verbale a venit mereu si a discutat cu persoana respectiva dar nu a aplicat sanctiune ) ? (nu exista nici o legatura intre el si persoana reclamata deci nu se pune problema de pile )
Se poate schimba politistul de proximitate ?
ContSters403177, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp poate fi depusa o plangere pentru o vatamare corporala ... cosara petru cosara petru In cat timp poate fi depusa o plangere pentru o vatamare corporala care a necesitat 9 zile ingrijiri medicale??Au trecut 2 luni de la intamplare(partea ... (vezi toată discuția)
Bataie intre minori constanta01 constanta01 Buna seara ! Vreau sa imi spuneti cum sa depun o plangere penala ... Pe naveta am fost injurat ca la usa cortului fara a face nimic,am trecut peste nu am ... (vezi toată discuția)
Daune morale - vatamare corporala vladaniel vladaniel Buna seara! In urma unei altercatii, care a avut loc in data de 3 ianuarie, cel care m-a atacat si-a pierdut un dinte lovindu-l pentru a ma apara. Pana ... (vezi toată discuția)