avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Daune morale - vatamare corporala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Daune morale - vatamare corporala

Buna seara!
In urma unei altercatii, care a avut loc in data de 3 ianuarie, cel care m-a atacat si-a pierdut un dinte lovindu-l pentru a ma apara.

Pana acum nu am primit nici o citatie de la politie sau de la parchet, dar am auzit ca persoana respectiva si-a scos certificat medico-legal angajand doi avocati pentru a-mi cere daune 8.000 lei.

Intrebarea mea este daca ma mai poate da in judecata dupa atata timp, el a facut plangere la politie pe 4 ianuarie.
Buna ziua,
Da, poate face plangere penala. Este aplicabil art. 193 din Codul penal, iar actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Pentru evitarea unei plageri penale si cercetarea faptelor de catre organele de cercetare, este bine sa intervina impacarea partilor. In acest mod, partea vatamata nu va mai putea face plangere, iar daca totusi a facut sau va face cercetarea penala va inceta.
Stiam ca dupa 2 luni nu se mai poate face plangere penala sau trimitere in judecata pentru vatamare corporala. Nu se aplica in acest caz?
Termenul pentru depunerea plangerii prealabile este de 3 luni stabilit prin art. 296 din Codul de procedura penala.
Dar asa cum spuneti si dumneavoastra el a depus deja plangere in data de 4 ianuarie la politie, practic au fost sesizate organele de cercetare.

Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptăţită a reclama a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care plângerea prealabilă este formulată împotriva reprezentantului legal al acestora, termenul menţionat curge de la data numirii unui alt reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
Daca este introdusa plangerea prealabila, pentru inlaturarea raspunderii penale, trebuie retrasa plangerea, eventual incheiat un acord de mediere.
Impacarea nu este incidenta la aceasta infractiune pentru inlaturarea raspunderii penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta dintre plangere si plangere prealabila puncuskaa puncuskaa pentru lovire ce fel de plangere trebuie sa fac? plangere sau plangere prealabila? (vezi toată discuția)
Tulburare de posesie sanda2s sanda2s Buna ziua! In cazul plangerii penale pentru tulburare de posesie exista termen de formulare a plangerii? Multumesc! (vezi toată discuția)