avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Tulburare de posesie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Tulburare de posesie

Buna ziua!
In cazul plangerii penale pentru tulburare de posesie exista termen de formulare a plangerii?
Multumesc!
Tulburarea de posesie ( prevazuta de art. 256 din Codul penal) este una din infractiunile pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Termenul pentru fomularea plangerii prealabile este prevazut de art. 296 alin. 1 din Codul de procedura penala si este de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Potrivit alin. 2 al aceluiasi articol - Când persoana vatamata este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul sau legal a aflat despre savarairea faptei

Alin. (3) - In cazul în care faptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevazute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.

Alin. (4) - Plangerea prealabila greşit îndreptata se considera valabila, daca a fost introdusa în termen la organul judiciar necompetent.

Alin. (5) - Plangerea prealabila gresit îndreptată la organul de urmarire penala sau la instanta de judecata se trimite, pe cale administrativa, organului judiciar competent.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala leona777 leona777 Buna ziua, as vrea sa stiu daca mai pot formula o plangere penala dupa ce a trecut 1 an de la data savarsirii faptei ? sau este tarziu acum, desi am certificat ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata mai poate formula plangere in termenul legal in acest caz? ContSters295672 ContSters295672 Buna ziua,in urma cu cateva zile a avut loc o altercatie intre mine si o alta persoana pe strada, vina a fost undeva la mijloc, au avut loc niste schimburi de ... (vezi toată discuția)