avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand intra in vigoare o hotarare judecatoreasca?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand intra in vigoare o hotarare judecatoreasca?

Buna ziua,

Dupa ce trece termenul in care se poate face apel, o hotarare judecatoreasca isi produce efectele imediat sau trebuie sa astept sa primesc hotararea acasa?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: alpinada , utilizator 21:32, 11 Decembrie 2016
Termenul de apel curge de la comunicare hotararii. Daca hotararea pronuntata nu este atacata cu apel in temenul legal, aceasta ramane definitiva. De la data ramanerii definitive aceasta poate fi pusa in executare.

Articolul 468 Cod procedura civila
Termenul de apel
(1) Termenul de apel este de 30 de zile de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
(2) Termenul de apel prevăzut la alin. (1) curge de la comunicarea hotărârii, chiar atunci când aceasta a fost făcută odată cu încheierea de încuviinţare a executării silite.
(3) Dacă o parte face apel înainte de comunicarea hotărârii, aceasta se socoteşte comunicată la data depunerii cererii de apel.
(4) Pentru procuror, termenul de apel curge de la pronunţarea hotărârii, în afară de cazurile în care procurorul a participat la judecarea cauzei, când termenul de apel curge de la comunicarea hotărârii.
(5) Termenul de apel suspendă executarea hotărârii de primă instanţă, cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege. În aceleaşi condiţii, executarea se suspendă dacă apelul a fost exercitat în termen.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Va multumesc pentru raspuns, insa nu cred ca am fost eu clara: daca nici o parte nu face apel, dupa terminarea perioadei in care apelul se poate face, hotararea intra in vigoare din ziua imediat urmatoare (a 31-a zi)? Sau trebuie sa astept sa primesc hotararea prin posta?

Multumesc,
De la data la care vi se comunica hotararea, adica de la data cand primiti hotararea primei instante acasa, incepe sa curga termenul de apel de 30 de zile. După expirarea temenului de apel, daca hotararea nu a fost apelata de nicio parte, trebuie sa mergeti cu hotararea comunicata de prima instanta in urma cu 30 de zile sa o legalizati la instanta si apoi o puteti pune in executare.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
Multumesc frumos! Seara buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand mai exact se face apel la o sentință? iuliancta2014 iuliancta2014 Bună seara. Am și eu o întrebare cu privire la momemtul exact cand se face apel la o sentință de divorț. Sentința a fost publicată pe data de 18 Mai ... (vezi toată discuția)
Depasire termenului de apel sandry sandry Buna ziua Va rog sa ma indrumati, - cum pot face proba ca s-a depasit temenul dispus de instanta pentru depunerea apelului . Va multumesc Sandry (vezi toată discuția)
Termen de apel și taxã judiciarã de timbru într-o plângere contravenționalã sorana_g sorana_g in cat timp pot sa declar apel daca am pierdut procesul cu IPJ si mi s-a respins plangerea contraventionala ? mai trebuie sa obtin vreo dovada, ptr a putea ... (vezi toată discuția)