avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa dezbat succesiunea. Fratele meu nu e de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa dezbat succesiunea. Fratele meu nu e de acord. Cum procedez?

Buna ziua!
Am doua intrebari punctuale pt care v-as multumi enorm daca mi-ati putea oferi cateva raspunsuri:
1. Tatal meu a decedat de aproximativ doi ani. Pt a ne incadra in acel termen de doi ani in care putem dezbate succesiunea fara sa platim acea taxa de 1% catre stat, eu as vrea sa demaram procedura cat mai repede dar fratele meu nu e de acord. Pur si simplu omul nu vrea sa dezbatem succesiunea. Cum ar trebui sa procedez eu in acest caz? Mi se pare deplasat sa achit o suma substantiala statului cu titlu de impozit pe bunurile mostenite doar pt ca nu am dezbatut succesiunea in doi ani de la decesul tatalui.
2. Mama mea este parte din masa succesorala, alaturi de mine si de frate. Ea sufera de Alzheimer, am demarat procedura de punere sub interdictie dar deocamdata nu s-a oficializat nimic in instanta. Suntem in asteptare. In aceste conditii cum procedam la dezbaterea mostenirii daca ea nu are drept de semnatura, dar nici documentul oficial de punere sub interdictie si numire tutore nu este eliberat de instanta?
Ultima modificare: Luni, 12 Decembrie 2016
ands1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:44, 14 Decembrie 2016
Dupa ce finalizati procedurile legale de punere sub interdictie si numirea de tutore pentru mama dvs., puteti sa deschideti procedura succesorala fara acordul fratelui dvs. El va fi invitat/citat sa se prezinta de catre notariat/instanta (depinde pe ce cale veti deschide procedura). La fel, va fi invitat/citat si tutorele care o reprezinta pe mama.
Doar ca, in cazul dezbaterii sccesiunii in instanta o sa aveti de platit taxa de timbru (care se va imparti bineinteles intre toti succesorii) care emai mare decat 1%.
Iar de platit impozit oricum platiti, nu e suficient daor sa demarati procedurile pt dezbaterea succesiunii, ci sa si termintai in termenul de doi ani de la deces.
Impoitul de 1% se plateste raportat la cota mostenita de fiecare.
Aici e problema cea mai mare. Prima infatisare in instanta pt punerea sub interdictie este programata dupa ce se fac doi ani de la decesul tatalui meu. Deci ca sa ma incadrez in acesti doi ani exista vreo posibilitate obtin un act provizoriu pt mama mea cu care sa ne prezentam la notariat? Un fel de tutela provizorie pt succesiune, pana la pronuntarea instantei?
Nu înțelegeți ca oricum nu va încadrați?
Ca sa nu plătiți impozit, trebuie sa terminați de dezbătut succesiunea pana sa se împlinească 2 ani de la deces.

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire, numire tutore si curator ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Dupa decesul tatalui nostru (iunie 2015) am luat hotararea ca noi ce sapte frati impreuna cu mama sa inaintam actele pentru dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Instrainare imobil. coproprietarul este bolnav de alzheimer. ands1 ands1 Buna ziua! 1.Ne aflam in urmatoarea situatie: Mama sufera de Alzheimer. In primul rand dorim sa deschidem procedura de punere sub interdictie si apoi sa numim ... (vezi toată discuția)