avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Fica mea a implinit 18 ani in luna februarie , dar ea inca este eleva la liceu in clasa a XII -a . Luna februarie a fost ultima in care a mai primit pensia alimentara de la tatal ei .Din cate stiu are dreptul sa mai primeasca pana la terminarea liceului . Cum ar trebui eu sa procedez ca sa solicit tatalui sa continue plata pensiei alimentare ? am nevoie de un avocat pentru aceasta ? Multumesc !
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:55, 14 Decembrie 2016
Urgent, deschideţi proces pentru plata pensiei alimentare de către tată, dar în numele fiicei dvs., deci chemarea în judecată o face fata, nu dvs. De obicei, pensia se acordă de la data introducerii cererii, fiecare zi întârziere înseamnă mai puţini bani pentru fetiţă.Veţi depune copii după adeverinţa de elev, după certificatul de naştere al fetei şi după cartea de identitate. Puteţi lua model de cerere de pe internet sau puteţi apela la un avocat să vă redacteze cererea de acordare a pensiei alimentare pentru elev sau student.
Fiica dvs. va formula o actiune de stabilire pensie in favoarea majorului aflat in continuarea studiilor, va depune o adeverinta eliberata de institutia de invatamant ale carei cursuri le urmeaza si astfel poate obtine o pensie de intretinere de maxim 25 % din venitul net luar realizat de tatal ei sau raportata la venitul minim pe econmie dupa caz.
Daca tatal lucreaza, este necesar sa se indice in actiune angajatorul si sediul acestuia.
Actiunea se timbreaza cu 20 de lei.
Daca apreciati ca fiica dvs.nu se poate descurca singura in acest demers judiciar, puteti apela la serviciile unui avocat, iar onorariul acestia alaturi de taxa de timbru constituie cheltuieli de judecata si pot fi recuperate de la parat in cazul admiterii actiunii.
Pana la implinirea varstei de 26 de ani ,majorul are dreptul la pensie de intretinere, daca studieaza si nu prestateaza nicio activitate remunerata.


Nu este necesara prezenta paratului la proces.


Instanta de judecata poate emite o adresa catre societatea angajatoare, pentru a obtine informatii in legatura cu veniturile salariale realizate de catre parat, in raport de ultimele sase luni, anterioare sesizarii instantei de judecata.


Nu este obligatorie, de asemenea, parcurgerea unei sedinte de informare privind avantajele medierii.(prevederea a fost aplicabila o perioada scurta de timp, actualmente este abrogata ).

Poate fi perfectata , insa, o tranzactie, prin care sa fie consimtita vointa liber exprimata a partilor litigante.


Recunoasterea pretentiilor reclamantului, la prima zi de infatisare, duce la neacordarea cheltuielilor de judecata.



Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza reclamantul sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.

Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.


Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.


Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.


Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.



Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces paternitate flori_68 flori_68 Am fost casatorita timp de 8 ani, din aceasta casatorie rezultand doi copii. Fostul sot a platit pensie alimentara pentru ei pana la 18 ani ai fiecaruia. Cel ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara raptor71 raptor71 In urma divortului din 2006 ,cei doi copii,minori la acea vreme au fost incredintati mamei iar eu sa le platesc pensia alimentara.Acum toti se afla in alta ... (vezi toată discuția)
Posibilitate obtinere pensie alimentara pentru copil dupa divort capsunica1967 capsunica1967 am divortat acum un an si la data divortului desi aveam un copil de 19 ani care era student, nu am convenit cu fostul sot asupra pensiei alimentare a ... (vezi toată discuția)