avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuz cfp formare profesion
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuz cfp formare profesion

Lucrez la o instit publica bugetara,cu personalit jurid,sediul in Buc+ alte subunitati teritoriale. Mi-a fost desfiimtat postul cu oug.77/2013,si trimisa la o subunit. la sute de km de casa, am acceptat doar pt ca au insistat stimabilele de la personal,in fine..(buna credimta/prostia se platesc); mi s+a spus initial ceva,iar ulterior celor 45 zile in care puteam contesta( a fost decl neconstitution),seful de acolo a inceput cu sicane si viata calvar(asta a si fost tema de la conducere se pare). Acum o saptamana m-a pus absenta nemotiv in condica(,7 zile) --manevra preditata-- pt perioada 21-29 noiembrie cat aveam noi conced. suplim.pt recuperare intr-o statiune(semnasem din start pe tabel ca nu particip). A tacut malc(el care la prima ora din zi camd aveam un medical,era cojoc cu telef. sa imtrebe ca unde sunt(cand medicalul se anunta in ,24 h),a tacut ca pestele toata perioada si la final,m-a pus absenta in condica,a facut raport la Buc.. In fine,eu am trimis catre Direct Gen o cerere de motivare a absentelor,am scris ca serviciul de paza era asig. 24/24 de firma,si nici personalul auxilar nu era prezent,am urmat si eu un program de recuperare pe plan local pt ca probl mele de sanat erau altele decat cele care se tratau in statiune,am atasat o sdeverinta de la medic cum ca m-am tratat ambulator(,medical n-am avut cum lua din urma)..In fine pana acum nimic,probabil inca ticluiesc ce membrii sa aibe comisia de disciplina..
Acum o luna, am trimis o cerere cfp formare profesion de 60 zile,formulata gu absolut tot ce tb,cu o luna inainte cum zice legea,mentionat facultatea,masterul)programul pregatire,tot),am aratat ca poate fi de folos si aceluiasi angajator(desi legea spune ca nu neaparat),am cerut intr-o perioada de activit. minima(pot demonstra ca nu prejudiciez decat nesemnific desfas activit)--in lege am gasit ca nu angajatorul ci instanta decide,dc s-ar fi prejudiciat GRAV;pt ca smgajatul poate inainta actiune in instanta pt abuz de drept. Ei dupa 3 saptam,respectiv imediat dupa discutia cu absentele nemotivate de la statiune,mi-au refuzat ceterea de cfp,cu o motivatie aruncata aiurea:" nu se poate acorda intrucat nu se incadreaza in obiectivele formarii profesionale,asa cum sunt ele definite in art.192 C.M.).Umde evident ca se incadreaza. Maine,15.dec,,retrimit o solicitare de reanalizare a cererii trimise anterior(nu fac alta din nou ca n-are rost,si nu ma reincadrez ca data-- cu o luna inainte--);fac referire la cea anterior trimisa di solicit o reexamin a ei,in veferea acordarii cfp,intrucat se incadreaza,in art 192CM. Intre timp,se face 16 dec,de cand ar trebui sa intre cfp formare profesion. solicitat
Mai scriu si poimaine o hartie,prin care anunt ca nu mai pot sa ma prezint la servici,intrucat am nevoie pt pregat ex din sesiune,+ alte motive pe care oricum si fara sa fie situatia cu acest cfp,le-as fi inaintat intr-o cerere conducerii,in vederea mutarii in alta locatie(pt ca asta e si ls sute de km de casa,aici stau/locuiesc la servici(au spatii cazare), insa pt a ajunge in oras tb sa parcurg 4km pe jos pe camp,psna la sosea de unde ss iau ocazie pana on oras pt a-mi face cumparaturi,inapoi la fel,12 km cu masina de ocazie +4 km pe jos deci penitenta curata. Ideea e ca:
--ce sanse am in instanta,dc imi vor desface cim in acest cfp formare profesion solicitat(in aceasta perioada de timp?(in care ar fi mai mult drcat de drept sa mi-l acorde)
-dc nu sr vor lega de absentele din perioada solicitata ca cfp,ci de cele de dinainte(acelea de la statiune),vor trebui cf procedurii,sa faca o comisie de disciplina,si abia apoi sa-mi dea decizia de concediere.Aceasta comisie daca o vor face in perioada solicitata ca cfp(care incepe peste 2 zile,din 16 dec),iar ei ar fi trebuit sa-mi acorde de drept acest cfp (care suspenda raporturile de munca),la fel,ce sanse am in instanta?
Si cum ar trebui sa procedez avand in vedere datele problemei,pt ca se pare ca se va ajunge si in instanta,ca sunt porniti,iar chiar dc e institutie bugetara,toti au atitudine de patron(toti sefii),de parca ar fo SRL-ul lor ba mai mult,a ajuns sa fie tupeu obraznic faptul ca indraznesti sa iti ceri un drept.
Va multumesc anticipat pt indicatii. Cristina C
Cel mai recent răspuns: gabi.cristi , utilizator 16:46, 15 Decembrie 2016
Din cate cunosc, masteratul nu este considerat formare profesionala, intrucat reprezinta studii universitare care se incadreaza in invatamantul national. Am urmat si eu un masterat (care nu este in domeniul in care imi desfasor activitatea profesionala), pe care l-am finalizat anul acesta, iar pentru perioadele de examene, workshop-uri etc. trebuia sa inaintez cerere de concediu fara plata pentru studii, nu pentru formare profesionala.
In cazul concediului fara plata pentru studii, nu se iau in considerare art. 154 pana la art. 158 din Codul muncii. Cu alte cuvinte, pentru masterat sau doctorat nu se acorda concediu pentru formare profesionala.
Nota bene: concediul fara plata pentru studii diminueaza zilele de concediu de odihna.


Concediul fara plata

Singura conditie pentru acordarea concediului este ca angajatul sa depuna, cu cel putin o luna inainte, o cerere de concediu. In aceasta se va mentiona durata stagiului de pregatire, data inceperii studiilor si institutia de invatamant organizatoare. In cazul in care s-a obtinut acordul reprezentantului salariatilor, sau al sindicatului (cand acesta exista), angajatorul poate refuza acordarea concediului numai daca lipsa angajatului ar aduce prejudicii grave desfasurarii activitatii companiei.

In cazul persoanelor care urmeaza cursuri de licenta, masterat sau doctorat, concediul poate fi acordat si fractionat, in cursul anului, pentru sustinerea examenelor.

Pe toata perioada concediului, angajatul beneficiaza in continuare de toate drepturile salariale cu exceptia salariului si a altor beneficii materiale (sporuri, bonuri de masa, bonuri cadou etc). In consecinta, pentru perioada concediului fara plata nu se vor plati nici contributii catre fondul de asigu-rari sociale, de sanatate etc.
Multumesc pt raspuns,
Nu m-am edificat in aceasta privinta,deoarece in legislatie,SI in ce priveste cfp formare profesionala,spune ca se poate acorda si fractionat in cursul unui an,pt sustinerea ex de promovare in cadrul instit. de invatam. superior. Nu am gasit nicaieri specificat ca masteratul ar face exceptie.
In cazul meu situatia e total aiurea,deoarece initial am cerut concediul de studii insa cum Directorul General nu vrea sa-mi acorde,s-a legat de orice a gasit(a dat tema de casa madamei de la R.U), care s-a legat de faptul ca noi fiind bugetari,suntem mai "aparte", concediile pt studii se acorda la bugetari in baza HG 250/1992,de acu 25 ani de cand era bunica fata mare,iar acel antic HG specifica acordarea cfp-lor pt studii " pt cei care urmeaza cursuri universitare la seral sau fara frecventa" (!!!??!!), forme de invatam. superior universitar care nu mai exista din mezozoic(facultate la seral..),deci despre ce vorbim.. Cand nu vor bolnavii de putere
ceva,se leaga de orice,ca sa nu aprobe.
Din exact aceasta cauza,am schimbat tipul de cerere si l-am formulat ca "cfp formare profesionala din initiativa salariatului", si in cateva zile in care am navigat peste tot pe net prin codul muncii,n-am gasit nicaieri chestia asta,cum ca masterul nu s-ar incadra la formare profesionala. Ceea ce am gasit,a fost ca : se considera a fi formare profesion,si cursurile urmate la institutii de invatam superior,si ca formarea profesionala(la care oricine are dreptul),nu trebuie neaparat sa aiba legatura cu postul ocupat de angajat sau cu activitatea desfasurata sau cu intetesele companiei.. Insa nicaieri,specificat exact sau expres,ca masteratul nu poate fi incadrat/considerat ca fiind formare profesionala.
Imi puteti indica exact,actul normativ care reglementeaza clar lucrul asta?
Ca acum chiar sunt confuza..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numarul de zile fara plata permise intr-o companie VIOVIO2 VIOVIO2 Buna ziua, as dori sa aflu la cate zile de concediu fara plata are dreptul un student la master care lucreaza intr-o companie privata din Romania. (vezi toată discuția)
Concediu fara plata - pentru absolvirea unor forme de invatamant alice27 alice27 Buna ziua, Considerand situatia in care un angajat solicita CFP, sa zicem o saptamana - pt absolvirea unor forme de invatamant : 1. - aceasta perioada - ... (vezi toată discuția)
Concediu studii skroll skroll Buna ziua. Sunt referent debutant intr-o primarie si urmeaza sa fac 2 ani de master in AP. Exista vreo baza legala prin care imi pot lua concediu in perioada ... (vezi toată discuția)