avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Numarul de zile fara plata permise intr-o companie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Numarul de zile fara plata permise intr-o companie

Buna ziua, as dori sa aflu la cate zile de concediu fara plata are dreptul un student la master care lucreaza intr-o companie privata din Romania.
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2017
VIOVIO2, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:34, 12 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa zisul concediu fara plata are doua temeiuri, pentru studii si pentru interese personale. Pe dvs care va intereseaza? Mai mult, ca sa evitam alte neclaritati (si alte intrebari suplimentare), ati consultat regulamentul intern (si/sau contractul colectiv de munca, daca exista) (?), ati intrebat seful asupra acestui aspect (?), ati primit un raspuns?
Ma intereseaza concediul pentru studii. Contract colectiv de munca nu exista, la regulamentul intern nu am avut acces iar managerul direct nu vrea sa aprobe. As fi vrut sa stiu daca am vreo posibilitate de a obtine macar 30 zile fara plata pentru a pregati lucrarea de absolvire.
Codul Muncii
Art. 154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Art. 157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)

In speta, puteti solicita acordarea unui concediu de formare profesionala.
Multumesc pentru raspuns. Totusi care este durata minima si cea maxima a concediului fara plata de studii prevazut de Codul Muncii?
Durata este cea prevazuta in Regulamentul intern, Contractul colectiv de munca sau Contractul individual de munca (despre care v-am intrabat initial) dupa caz, iar daca aceasta situatie si implicit durata CFP nu este prevazuta in actele mentionate, atunci singurul reper de care se poate tine cont este buna credinta care guverneaza relatiile de munca si care se poate opune manifestarilor abuzive ale angajatorului intr-o atare situatie (la care face referire si art.155 alin.2 din codul civil). Cand spun, se poate opune, ma refer pe calea unei actiuni in instanta pentru obligarea angajatorului la acordarea concediului pentru formare profesionala (nu si a celorlalte tipuri de concediu fara plata) si eventual daune interese in masura in care prin refuzul nejustificat vi s-a adus un prejudiciu (actiune in instanta care nu este recomandata din motivele cunoscute si usor de inteles). Practic, din punctul meu de vedere, acest gen de probleme trebuiesc rezolvate amiabil. Nu prea aveti solutie, in afara de a solicita CFP in scris si motivat, iar in caz de refuz sa mergeti in instanta.

Alte discuții în legătură

Concediu studiu fara plata Univ Univ Buna ziua, Lucrez la o companie privată si in același timp urmez cursuri universitare. In trei luni urmează sa-mi dau disertația si doresc sa-mi iau ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a concediului de studiu gev gev Va rog sa-mi spuneti daca se mai acorda concediu de studiu si daca da, in ce conditii. Ma intereseaza pentru o persoana angajata care a terminat anii de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata - pentru absolvirea unor forme de invatamant alice27 alice27 Buna ziua, Considerand situatia in care un angajat solicita CFP, sa zicem o saptamana - pt absolvirea unor forme de invatamant : 1. - aceasta perioada - ... (vezi toată discuția)