avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu studiu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu studiu fara plata

Buna ziua,
Lucrez la o companie privată si in același timp urmez cursuri universitare.
In trei luni urmează sa-mi dau disertația si doresc sa-mi iau concediu fara plata 2 luni.
Cu siguranța compania nu o sa-mi acorde acest concediu. Întrebarea mea este daca as putea beneficia de acesta fara acordul lor, doar cu o adeverința de la universitate care sa ateste faptul ca sunt studenta.
Din cate stiu, am dreptul la 6 luni concediu fara plata pentru studii, dar nu stiu daca firma trebuie sa-si dea acordul.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:36, 14 Martie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. art.153 C.mun.
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare , verificati in contractul colectiv de muncă aplicabil sau in regulamentul intern care este durata maxima a CFP care se poate acorda la nivel de angajator.

Codul Muncii nu prevede o anumita durata,minima sau maxima, a concediului fara plata.

2. Codul muncii
Art. 154. - (1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155. - (1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.

Art. 156. - (1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata Elenauj Elenauj Buna seara! Mi-ati putea spune daca pot beneficia de concediu fara plata in primul an de munca? Sunt angajata de 4 luni si doresc sa efectuez un stagiu de ... (vezi toată discuția)
Numarul de zile fara plata permise intr-o companie VIOVIO2 VIOVIO2 Buna ziua, as dori sa aflu la cate zile de concediu fara plata are dreptul un student la master care lucreaza intr-o companie privata din Romania. (vezi toată discuția)
Concediu fara plata ContSters143145 ContSters143145 Angajatorul este obligat sa acorde concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale? Cate zile? Dar pentru formare profesionala? (vezi toată discuția)