avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 917 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua.sunt nou pe acest forum si de aceea vas ruga sa ma atentionati daca nu am postat unde trebuie referitor la problema mea.va multumesc.litigiul este un teren de 300m cu constructii si anexe aferente.bunicul a murit si a ramas bunica si cele 2 fete.bunica este propietar in acte.prima data s-a cazut de acord intre cele 2 surori asupra dreptului,adica 100m,unasi 200m cealalta.s-a facut succesiunea,cadastrul la total iar acum trebuie sa se faca cadastrul partial la cele 2 parcele pt a se putea face acte ambelor surori.dar bunica s-a sucit si nu mai vrea sa dea uneia dintre fete 100m,ci mai putin.am inteles ca o sa trebuiasca un certificat de urbanism semnat de mama si cele 2 fete,dar fata nedreptatita (cea cu 100m)nu mai vrea sa semneze nici un act.va rog frumos sa-mi spuneti ce se poate intampla in cazul asta si daca fata poate dobandi 100m sau nu.va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: casiba , utilizator 14:21, 9 Octombrie 2009
proprietarul terenului in cauza poate dispune dupa bunul plac sau interes ,persoana /
persoanele ,in favoarea careia/carora intelege sa acorde total sau in cota parte terenul.
terenul a fost dobandit de ambii bunici in timpul casatoriei?
solutia ar fi partajul pe cale judecatoreasca avand in vedere ca nu se poate prin buna-invoiala.
daca bunicii au avut doar 2 copii, cotele care revin fiecareia din mostenirea bunicului (acest lucru dupa ce se va scadea partea bunicii din totalul bunurilor dobandite in timpul casatoriei, care e jumatate, in principiu) sunt : 1/4 bunica si 3/8 fiecare fiica.
nu inteleg necesitatea certificatului de urbanism, fiti mai explicit.
terenul a fost dobandit de ambii bunici in timpul casatoriei.exista vreo lege care impune la impartirea terenului ce distanta sa existe de la zidul casei pana la locul unde se poate trage gard?ce distanta trebuie ssa existe intre casa si gard?va multumesc.
Din ce spuneti dvs. ar rezulta ca terenul si casa fac parte din bunurile comune ale sotilor/bunicilor.
Mai spuneti ca s-a dezbatut succesiunea .. banuim dupa bunic .. caci bunica este in viata.
Ne mai spuneti ca s-a facut un cadastru general .. pe intrega suprafata de teren de unde deducem ca in Certificatul de mostenitor nu s-a facut si un partaj corespunzator vointei -initiale- a bunicii.
Ar rezulta ca in acest moment bunica si cele doua fiice sunt in indiviziune asupra terenului si casei. De fapt asupra cotei de 1/2 ramase dupa bunic caci restul cotei de 1/2 este al bunicii in viata.
Despre ce se poate intampla:
Este posibil ca oricare dintre mostenitori -sotia sau cele doua fiice- sa solicite instantei iesirea din indiviziune asupra patrimoniului ramas la decesul bunicului.
In aceasta ipoteza nu mai aveti nevoie de acordul nici uneia dintre parti pentru a iesi din indiviziune ... judacata putand sa se desfasoare chiar daca una/mai multe parti refuza sa se prezinte.
Cotele ce revin partilor in aceasta ipoteza sunt:
sotia supravietuitoare are o cota de 1/4 care se adauga cotei de 1/2 ceea ce conduce la un total de 5/8 din patrimoniu -adica casa si teren-.
Iar celor doua fete le revine o cota de 3/8 impreuna sau 3/16 fiecareia dintre ele.
iar distanta dintre zidul casei si eventualul gard care s-ar trage cat ar trebui sa fie?va multumesc.

Alte discuții în legătură

Buna ziua tuturor ! bunica mea impreuna cu fratele au mostenit ... acn acn Buna ziua tuturor ! Bunica mea impreuna cu fratele au mostenit de la parinti un teren extravilan de 1,5 ha. Dupa decesul bunicii am facut succesiunea pentru ... (vezi toată discuția)
Dezbatere de mostenire aniri88 aniri88 buna seara.va rog sa-mi rasp la intrebare.prietenul meu sta cu bunica.bunicul e mort de 3ani si jumatate si bunica doreste sa treaca apartamentul pe numele ... (vezi toată discuția)
Mostenire casa alina_laurentia alina_laurentia Buna ziua! Eu si sora mea am primit mostenire de la mama casa parintilor mei din 1993, tatal meu fiind decedat. Eu nu am locuit acolo dupa intocmirea actului ... (vezi toată discuția)