Am rugamintea sa ma ajutati cu o opinie.
Unei colege i-a fost intocmit PV de contraventie pentru blocarea intersectiei in timp ce conducea masina de firma. Mentionez extras PV : "...a savarsit urmatoarele:
A condus auto XX-XX-XXX dinspre B. Dimitrie Cantemir catre B I.C. Bratianu pe culoarea verde a semaforului, dar datorita aglomerarii traficului a ramas oprit in intersectie blocand circulatia autovehiculelor dinspre Bul Unirii" (text copiat - exceptie numar inmatriculare care este notat corect in PV)
Fapta savarsita:
- Art. 105 din OUG 195/2002 si sanctionata de art 102/2
si sanctionata de art 108/1/X/X/X/OUG 195/2002
Stabilesc amenda 1125 RON (9 puncte X 125=1125)
6 puncte penalizare
X - ilizibil
Alte mentiuni: "Am patruns pe culoarea verde in intersectie cand era libera si nu am putut prevede blocarea ei"
Jumatate din cuantumul amenzii a fost platit in termen de 48 de ore (562.5 RON).
Considerand cele relatate mai sus si ca Art. 105 retine contraventiile produse de persoane juridice si nu incadreaza corect contraventia (cred ca ar fi trebuit incadrat pe Art. 57) se poate depune contestatie pentru anularea PV (nulitate) in vederea obtinerii sumei platite?
Mentionez ca eram pasager in masina si nu se putea prevede blocarea intersectiei (masina a fost initial oprita desi culoarea semaforului era verde, traficul s-a eliberat, am plecat de pe loc tot pe culoarea verde, insa s-a blocat din nou fiind ultima masina care nu a reusit traversarea pe culoarea verde)
Fapta nu se incadreaza la art. 105 ci la 57 asa cum ati precizat.
Pe de alta parte se poate face referire si la modul de redactare al pv in care se precizeaza ca "datorita" aglomerarii s-a produs blocarea!
Se intelege ca blocarea s-a produs "din cauza", daca blocarea s-a produs "datorita" atunci aglomerarea a avut un efect "pozitiv" in blocare, fapt pentru care nu era necesara sanctionarea.
In plangere poate solicita proba cu martori.
Multumesc frumos pentru promtitudinea raspunsului oferit.
Exista posibilitatea depunerii contestatiei cu solicitare de judecata in lipsa (invocand Art. 583 Cod Procedura Civila) si sanse de castig? Nu stiu daca practica este unitara pe astfel de situatii si incerc sa aflu mai multe detalii.
Se poate judeca si in lipsa, oricum politia nu vine si trimite intampinare. Dar daca nu se prezinta si nici nu prezinta probe si martori sunt slabe sanse se reusita.
Eu mă refeream la nulitatea PV. Agentul a constatat ceva, dar a încadrat greșit. În situația asta PV devine nul si se poate anula, iar suma plătită pentru amenda restituită. Greșesc? Mulțumesc mult.
Accident auto
Miruna1304
Buna ziua !!! Numele meu este Roxana si am nevoie de sfaturile cuiva cu cunostinte , acum 2 sapt am avut un accident auto cel cu care m.am tamponat sa spun asa ... (vezi toată discuția)