avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... rechemare dupa concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

rechemare dupa concediere colectiva

Buna dimineata. In cazul in care un angajat este rechemat dupa concedierea colectiva, incadrarea se face respectand toate prevederile contractului anterior?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:38, 3 Septembrie 2009
O concediere inseamna incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului, deci prevederile din partea conventionala din noul contract pot fi negociate din nou (dar poate sa fie si acelasi, ca si cele din contractul anterior, incetat).
Codul muncii prevede in art. ART. 72:
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora.
(2) in situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.

Contractul colectiv de munca la nivel national pe anii 2007-2010 prevede:
ART. 82
(1) Unitatea care isi extinde sau isi reia activitatea intr-o perioada de 9 luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului individual de munca pentru motivele ce nu tin de persoana salariatului are obligatia sa incunostinteze in scris despre aceasta organizatiile sindicale si sa faca publica masura.
(2) Salariatii notificati in acest sens au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data primirii comunicarii, pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.

In concluzie, nu exista o obligatie a angajatorului de a oferi aceleasi conditii si drepturi pe care le avea salariatul anterior concedierii colective, ci numai postul detinut anterior. Daca eventual exista prevederi mai favorabile in contractul colectiv la nivel de ramura sau unitate, consultati-le pe acelea.
Fostii angajati pot insa negocia drepturile din noul contract de munca, pentru ca este vorba de un nou contract de munca, nu reluarea aceluia vechi, intrucat acela isi inceteaza efectele.
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
Fostului angajat i se ofera acelasi post, dar legea nu impune sa existe aceleasi conditii contractuale. Este un nou contract care poate avea conditii diferite privind timp de lucru, salariu, sporuri.
Singura "favoare" care se face celui reangajat este: fara examen sau concurs ori perioada de proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii reangajare dupa o concediere colectiva stefania.ispirescu stefania.ispirescu Ma intereseaza care sunt conditiile de reangajare a unui angajat la firma de la care a fost disponibilizat prin concediere colectiva (inainte de terminarea ... (vezi toată discuția)
Reinfiintare posturi desfiintate petje petje La ce interval de timp se pot reinfiinta posturile desfiintate dar prin concediere colectiva? (vezi toată discuția)
Cand pot face angajari cflori2002 cflori2002 buna ziua, daca am facut disponibilizari, nu concedieri colective, mai pot face angajari pe posturile disponibilizate ? dar pe alte posturi ? sau trebuie sa ... (vezi toată discuția)