avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu studii

Buna ziua
daca un angajat doreste concediu pt studii(are de sustinut examene la facultate)
, in acest caz isi face cerere pentru concediu fara plata sau exista concediu pt studii?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Daliborka , utilizator 17:21, 19 Decembrie 2016
Codul Muncii
art.154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Art. 155
(1) Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii.

Art. 156
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).

Prin urmare, trebuie sa verificati in reg.intern care sunt tipurile de concedii de care poate beneficia un salariat.
In lipsa unor astfel de mentiuni, va puteti ghida dupa prevederile Codului Muncii.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru studii Martho Martho Buna, un salariat care si este student intr-un an de zile poate cere concediu pentru studii, daca da cât ar fi asta si pentru a obtine acest lucru cum se ... (vezi toată discuția)
Concediu pentru sustinerea unui examen doctorm doctorm Buna ziua! As vrea sa stiu cate zile de concediu pot sa imi iau pentru sustinerea unui examen si daca concediul de studiu(perfectionare) reprezinta acelas ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii anipanga anipanga urmez cursurile unei scoli de tehnica sanitara as dori sa stiu daca pe perioada examenului de diploma am dreptul la concediu de studi (vezi toată discuția)