avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Frauda cibernetica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Frauda cibernetica

Buna ziua, am si eu o problema, si as dorii un sfat la problema mea, am un site (chat de socializare), la care am lucrat 2 ani, acum o luna in urma, cineva a facut o coipe la scriptul site-ului meu, fara acordul meu, dupa ce a facut acea copie, a inceput sa faca site-uri, la altii, pe bani, adica face bani pe munca mea, persoana respectiva, nu are nici o calificare in domeniul IT, si banii pe care i-i face din copia scriptului meu, nu sunt declarati si impozitati, tin sa mentionez ca acea copie a facut-o cu un program haking
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 19:53, 22 Decembrie 2016
Problema dvs desi pare simpla, nu este simpla, si comporta doua aspecte, unul legat de protejarea dreptului de autor conform cu legea 8 /1996 si altul legal de eventualele fapte penale savarsite de cel la care ati facut referire, fapte incriminate de legea penala, si a caror incadrare o stabileste organul judiciar in urma plangerii dvs. Insa, indicat este sa incepeti prin a va proteja dreptul de autor asupra programelor pentru calculator.
Pai tocmai, ca nu este un program de calculator, este un script, de baza, pentru rularea unui site (chat de socializare), si as dorii, daca se poate, sa-mi ziceti, cum as putea proceda, sa fac plangere penala la parchet?, nu stiu tot numele inculpatului, i-i stiu doar numele mic, si am un nr de tel al lui, care e pe abonament
In sensul legii penale si a drepturilor de autor, notiunea de program de calculator are un sens mai larg decat terminologia din domeniul software, cu alte cuvinte orice insiruire de biti prin care are opera de creatie respectiva are anumite caracteristici de individualitate si originalitate poate fi considerata program informatic sau mai corect spus, opera informatica.
Desigur, puteti depune plangere la politie sau parchet (numele mic si numarul de telefon sunt suficiente), insa asa cum v-am scris anterior, ideal era ca dupa doi ani de munca sa aveti opera protejata legal, pentru ca asa, faptele ar fi fost de netagaduit. Insa in situatia dvs. este posibil sa nu puteti dovedi ceea ce s-a intamplat.
Am inteles, dar pot dovedi, pentru ca eu am toate versiunile ale scriptului meu, incepand din 2014, si pana acuma, iar inculpatul are o copie, in proportie de 60%, si acele versiuni sunt doar in calculatorul meu, adica nu le mai are nici o persoana, oare nu e suficient?
Din punctul dvs de vedere poate fi suficient, insa nu va poate nimeni garanta ca va fi suficient si din punctul de vedere al organului de urmarire penala. Practic, daca prietenul dvs este istet, si in principiu cred ca este istet, nu este exclus sa-si fi luat masuri de protectie, insa pe dvs nu va impiedica nimic sa depuneti plangere si sa vedeti ce se intampla.

Alte discuții în legătură

Reclamație atac informatic DanielGabrielQTS DanielGabrielQTS Salutare, acum 30 de minute mi-a fost atacata firma SRL de catre o persoana fizica printr-un script shell. Doresc sa stiu urmatoarele. Unde si cum pot sa ... (vezi toată discuția)
Inselaciune internet?! mistery01ro mistery01ro Buna ziua! Intampin urmatoarea problema si am nevoie de un sfat. Sunt inscris intr-o comunitate online. Acolo am cunoscut o fata din Turcia cu care am tinut ... (vezi toată discuția)
Datele de pe un laptop in service, aparute pe internet athosel athosel Buna ziua, Am urmatoarea problema. Sunt web developer, am un laptop care s-a defectat, si fiind in garantie l-am dus la service. In el aveam toate ... (vezi toată discuția)