avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de intretinere

Am luat in intretinere un batran si am facut act de intretinere cu uzufruct viager. Terenul este in totalitate al batranului iar din locuinta are 5 optimi iar 3 optimi ii revin fiului sau. daca nu exista intelegere amiabila, cum obtin legal partea fiului si daca pot sa ii cer fiului chirie pt partea de locuinta ce se afla pe terenul batranului. Astept raspuns. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:12, 3 Septembrie 2009
Nu aveti cum sa cereti chirie de la cel care este coproprietar. Aveti, in schimb, posibilitatea de a cere iesirea din indiviziune, iar daca instanta va va acorda acea cota veti avea obligatia de a achita sulta stabilita.
Puteti formula o actiune de iesire din indiviziune, solicitand dupa caz fie formarea a doua loturi astfel incat fiului batranului sa-i fie atribuita partea de teren si locuinta pe care o foloseste iar dvs. diferenta, fie sa va fie atribuit dvs. intreg imobilul si sa il despagubiti pe fiul batranului pentru dreptul sau din imobil.
Totusi ce faceti daca fiul batranului, sub o forma sau alta va ataca ulterior/anterior contractul de intretinere urmare a comportamentului dvs.?
Va sfatuiesc totusi sa gasiti o cale amiabila de solutionare a problemei astfel incat toata lumea sa fie multumita:hm:
themis a scris:

Nu aveti cum sa cereti chirie de la cel care este coproprietar. Aveti, in schimb, posibilitatea de a cere iesirea din indiviziune, iar daca instanta va va acorda acea cota veti avea obligatia de a achita sulta stabilita.

=D>Exact!
Insa aici va interveni insa si o oarecare tensiune ce va aparea intre dvs si fiul domnului respectiv! Fiind un contract de intretinere il puteti incita sa va dea in judecata!~ Cred ca o solutie pe cale amiabila ar fi mai adecvata!B-)
Mai exista si riscul ca in in urma partajului bunul sa fie atribuit fiului intretinutului, contra sultei aferente, ceea ce inseamna ca obligatia de intretinere va ramane in continuare in sarcina actualului intretinator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii nefis nefis va multumesc mult ptr raspunsuri si vreau sa fiu mai explicit. dupa ce va avea loc iesirea din indiviziune a mea si a copiilor ei pot sa vanda partea lor(e de ... (vezi toată discuția)
Mostenire iuliana74 iuliana74 Buna ziua , am urmatoarea situatie , mama mea a decedat in 2010, in urma ei am dezbatut succesiunea pentru 10 ha de teren agricol, tata a renuntat la partea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune PP PP Buna, Am cateva intrebari referitoare la o actiune de iesire din indiviziune rezultata in urma unei succesiuni dupa bunica mea in urma careia mama mea a ... (vezi toată discuția)