Cu riscul de a trezi zimbete , intreb daca exista o cale legala prin care unul din soti (eu) sa-mi cumpar in autoturism (apartament etc) fara ca sotia sau copilul sa aiba vreun drept asupra (ei )lui, Pot da de exemplu suma de bani unei rude apropiate sa cumpere ea masina (apartamentul) si apoi sa mi-o doneze mie ?
Multumesc anticipat.
Precizez ca suma de bani provine din vinzarea unor bunuri ce au apartinut parintilor mei.
Bunurile vandute sunt mostenite sau parintii sunt in viata si si-au dat acordul ptr vanzarea bunurilor?
In ambele situatii puteti achizitiona un alt bun care sa fie considerat bun propriu declarand sursa de provenienta a banilor. Parintii va pot dona banii ptr apartament sau masina iar in cazul mostenirii sunt banii proveniti din vanzarea bunurilor mostenite sunt tot bun propriu.
Daca decedati, sotia si copilul va mostenesc. Cat sunteti in viata, copilul nu are niciun drept asupra bunului, iar ca nici sotia sa nu aiba, trebuie sa fie achizitionat ca bun propriu.
Art. 340
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.