avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Prescriptie sau nu!
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Prescriptie sau nu!

Buna ziua! Sunt titulara unui Cabinet medical de medicina de familie si in data de 06.10.2016 ,am fost instiintata sa ma pregatesc pentru control fiscal , ceea ce mi s-a parut nelalocul lui a fost faptul ca mi-au cerut sa aduc si actele contabile pe anul 2010 , eu stiind ca anul 2010 este prescris conform art 110 din noul cod fiscal (Legea 207/2015) , ceea ce am si obiectat la discutiile preliminarii raportului fiscal ,netinand cont de obiectia mea si invocand in raportul final ca pentru anul 2010 se aplica art. 91 din vechiul cod fiscal ( OG 92/2003 ).va rog sa ma lamuriti daca inspectorii au procedat corect in aplicarea legii fiscale . Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: katap , utilizator 20:41, 21 Decembrie 2016
Buna ziua,
Nu s-a procedat corect, deoarece perioada verificata 2010-2015 este de 6 ani, asa incat nu se incadreaza in nici un articol de lege, nici veche si nic noua.
Nu e un raspuns relevant,vechiul cod fiscal prevedea la art 91 alin 1 ca prescriptia incepe sa curga de la 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala(adica in momentul in care se constituie baza de impunere care o genereaza conf art 23 din OG 92/2003, deci pt 2010 , baza de impunere se stabileste in 2011 si prescriptia curge din 01.01.2012, deci dupa vechiul cod fiscal prescriptia se finaliza la 01.01.2017
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2016
katap, utilizator
Din vechiul Cod de procedura Fiscala:

"Art. 98 Perioada supusă inspecţiei fiscale

(1) Inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.

(2) La contribuabilii mari, perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior, în condiţiile alin. (1).

(3) La celelalte categorii de contribuabili inspecţia fiscală se efectuează asupra creanţelor născute în ultimii 3 ani fiscali pentru care există obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale. Inspecţia fiscală se poate extinde pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, dacă este identificată cel puţin una dintre următoarele situaţii:

a) există indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat;

b) nu au fost depuse declaraţii fiscale în interiorul termenului de prescripţie;

c) nu au fost îndeplinite obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat."




Nu m-ati lamurit pe deplin, voiam sa stiu daca controlul fiscal pentru anul 2010 se face dupa vechiul cod sau noul cod fiscal avand in vedere ca inspectia incepe pe 06.10.2016.Un alt aspect rezultat in urma controlului este eliminarea cheltuielii cu soferul angajat la cabinet cu norma de 8 ore, pe motiv ca soferul este administrator la o firma ( dar nu are contract de munca decat la CMI) si ca programul cabinetului este de 7 ore,ca nu exista pontajul postului, chiar daca eu le-am motivat ca CMI-ul ca angajator a platit impozit pe venit si CASS la salariu ,ei cu ocazia asta ajungand la o dubla impunere. Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Creanta prescrisa sau .....nu! salis salis Buna ziua! Sunt titulara unui Cabinet medical de medicina de familie si in data de 06.10.2016 ,am fost instiintata sa ma pregatesc pentru control fiscal , ceea ... (vezi toată discuția)
Vechiul sau noul cod de procedură fiscală? salis salis Am avut control fiscal inceput in luna a X-a 2016 si mi-au cerut pt. control actele fiscale pentru anii 2010-2015, eu stiam ca anul 2010 este prescris conform ... (vezi toată discuția)
Control fiscal anasm12 anasm12 In urma cu doi am avut un control fiscal la sediul societatii, care intre timp a fost suspendat timp de 6 luni.Mentionez ca acest control inca nu a fost ... (vezi toată discuția)