avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acuzatie de furt si neplata salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acuzatie de furt si neplata salariu

Buna ziua. am lucrat pentru o persoana cu trei firme ca unic angajat din 15. 09.2016 pana duminica 18.12.2016. In ziua de duminica 18.12.2016 am fost rugat sa completez niste fise de predare/primire bani din incasari din data de 11.09.12 pana 12.12.2016 luru care nu s-a mai intamplat sub pretextul ca are nu stiu ce control si ii trebuie neaparat. Dupa aceea m-a pus sa semnez demisia din firma pe care eram angajat cu specificatiea ca nu au fost probleme si mi-a dat un alt contract de munca sa semnez sub pretextul ca schimba firmel, a doua, 19.12.2016 zi spunandu-mi ca nu a fost vanzare si ca nu este nevoie sa vin la munca si ca ma suna el daca e nevoie de ceva. PE 20.12.2016 ii trimit mesaj si nu imi raspunde. Pe 21.12.2016 ma suna si imi spune ca am furat 8000 de lei din incasari si ca e dispus sa ma bucur eu de jumatate din ei daca ii dau 4000 inapoi sa nu faca plangere la politie. i-am trimis mesaj cu rugamintea sa-mi trimita copie dupe fisele semnate duminica. Raspunsul m-a blocat de tot: "tupeul tau este nemarginit de imi scrii aberatii doar sperand ca facand niste afirmatii FALSE in scris cineva le va putea lua in serios. si ma acuza in scris ca mi-am dat demisia si am fugit inainte sa vada el ca am furat si l-am lasat balta cu aprovizionarea si sa ii dau banii de saptamana trecuta care nu i-am poredat. NU AM FURAT BANII NIMANUI NICIODATA si toti banii i-am predat zilnic in mana. Nu mai sper binenteles nici sa-mi primesc salariul. Ma puteti ajuta va rog cu un sfat. STIU CA AM FOST PROST SI CREDUL dar mai pot face ceva sa dovedesc ca minte sub orice critica si sa imi recuperez salariul si banii de motorina consumata in interes de serviciu?
Cel mai recent răspuns: radoo27 , utilizator 21:33, 21 Decembrie 2016
Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
va multumesc pentru sfaturi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt sansele sa-mi recuperez banii d la fostul angajator dragomanclaudia dragomanclaudia Buna ziua.cum trebuie sa procedez pentru a-mi recupera drepturile salariale neacordate de angajator, in conditiile in care acesta ne acuza(2 angajate) ca am ... (vezi toată discuția)
Termen de plata a drepturilor banesti. Paul198777 Paul198777 Buna ziua, Am fost concediat pe motiv disciplinar, dar exista un comision in suma de 600€ si o diferenta din partea fixa despre care angajatorul nu spune ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot recupera salariul de la angajator Cristibulete1 Cristibulete1 Firma Certo Security a primit o amenda de 5000 ron de la politie din cauza ca am fost prins fara echipament corespunzator deoarece nu am fost dotat ... (vezi toată discuția)