avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comisioane banca incasari si plati (asociatie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comisioane banca incasari si plati (asociatie proprietari)

Am o nelamurire legata de comisioanele percepute de banca la care asociatia are deschis cont. Mai exact modul de repartizare a acestora pe lista de plata. Exista comisioane la incasare, cand proprietarii fac plati ale intretinerii in cont si comisioane la plata facturilor de catre asociatie.

La comisioanele retinute pentru plata facturilor e destul de clar, plati facute in interesul asociatiei, se distribuie pe cota parte tuturor proprietarilor, dar la comisioanele retinute la incasare intretinere mi se pare corect sa fie platite doar de acei proprietari care efectueaza plata prin banca. E corect asa, face legea referire la acest subiect?
Cel mai recent răspuns: gabriela1978 , utilizator 00:28, 6 Septembrie 2020
ionr a scris:


Normă metodologică din 19/12/2007,de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008
art. 43 si 44 ali.1. Nu fac referire strict la "Comisioane" dar:
-Comisionele bancare de orice fel, incasare/plati reprezinta o chelutiala administrativa a asociatiei.

Si atunci dv. de ce interpretati comisioanele ca fiind cheltuieli administrative?
Cheltuielile administrative sunt acele cheltuieli care se fac in beneficiul tuturor proprietarilor.

Daca unii proprietari se disting prin cheltuieli individuale care apar la asociatie, atunci asociatia le distribuie acelora care le-au facut, nu tuturor. Plata intretinerii la ghiseul bancii este un beneficiu cel mult individual, nu general.
Almaris a scris:
La comisioanele retinute pentru plata facturilor e destul de clar, plati facute in interesul asociatiei, se distribuie pe cota parte tuturor proprietarilor, dar la comisioanele retinute la incasare intretinere mi se pare corect sa fie platite doar de acei proprietari care efectueaza plata prin banca.

Da si nu!
Daca vreti sa despicati firul in sapte puteti detalia cheltuielile astfel:
1. celor care platesc prin casieria asociatiei, le repartizati toate cheltuielile ocazionate de functionarea casieriei (chitante, registrul de casa, salariul casierului...)
2. celor ce platesc prin banca le repartizati comisioanele ce apar lunar pe extrasul de cont strict pentru suma platita.
3. tuturor proprietarilor le repartizati comisioanele bancare ocazionate de plata facturilor catre furnizori, de administrarea contului bancar, asigurare...
Cei de la punctul 1 nu vor suporta nici o cheltuiala de la punctul 2 iar cei de la punctul 2 n u vor suporta nici o cheltuiala de la punctul 1.

Faceti un calcul pe o luna in acest fel si apoi cred ca o sa renuntati la asemenea mod de repartizare pentru ca sumele la care ajungeti sunt foarte asemanatoare cu sumele rezulatate din repartizarea tuturor comisioanelor si cheltuielilor cu casieria pe cota parte indiviza. Este mai comod si pentru faptul ca sunt proprietari care o luna platesc la casierie si alta luna la banca dupa cum are fiecare timp.

Noi am repartizat aceste cheltuieli intotdeauna (indiferent de vremuri si oameni), doar pe cota indiviza, tuturor proprietarilor indiferent ca au platit prin casierie sau banca.
Un comision de 1,50 lei retinut de banca la o plata de 120 lei poate ca este apropiat de cheltuielile suportate de functionarea casieriei. De aceea nu vad de ce ar trebui sa ne complicam si sa desfasuram cheltuielile pe c ele 3 puncte ararate mai sus.
Plata prin banca are mai multe avantaje din care va prezint doar doua: din banca facem plati direct la furnizori fara a fi nevoiti sa depunem bani din casierie, casierul nu trebuie sa mearga la banca de 2-3 ori pe saptamana sa depuna sumele incasate cu riscurile transportului banilor si munca in afara programului de incasari.
perfect de acord cu raspunsul de mai sus.

In plus, am o colaborare cu o asociatie care a desfiintat functia de casier: toata lumea plateste prin banca. Este adevarat ca e o situatie mai speciala: un bloc turn, cu o banca la parter. In felul acesta locatarii coboara in papuci si se duc la casierie bancii in loc de casieria asociatiei.

Avantajul de platiti prin banca: se poate plati online, la orice ora. Pentru cei care platesc in numerar la casieria bancii, au un orar mult mai larg decat al casieirie asociaitiei.

Dezavantaj: oamenii nu se pot strange la o coada si la o barfa. Ghinion!
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2016
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Eu administrez mai multe asociații care achita întreținerea la banca si banca e undeva la 300 -500 de meretri fata de asociație. Pot achita Întreținerea in același moment cu facturile către furnizori. De aceia am zis ca dacă exista program de încasare cei care achita la banca suporta comisionul dacă nu au program de incasare comisioanel sunt ale asociației. Am observat ca toată lumea evita aceasta metoda de plata din comoditate. E mai comod sa achiți la administrator decât sa plătești la banca chiar dacă acolo achiți facturile si stai la aceiași coada. Si cei care refuza sa achite întreținerea la banca i mi spun ca așa s-au obișnuit si ca le e mai comod așa si apoi vor sa mai discute între ei....
Si eu as dori sa platesc la asociatie daca ar avea un program normal si nu de lauza: miercuri si joi intre orele 11-13!!! CEC BANK imi ia 5 lei lunar.Cu un asemenea program este imposibil sa achiti la casieria asociatiei! Poate imi lasati dv.un nr.de contact avand in vedere ca administrati mai multe asociatii si sa ma ajutati in schimbarea lor.Cam toti locatarii dorim schimbarea actualei conduceri.Multumesc!

ceau a scris:

Eu administrez mai multe asociații care achita întreținerea la banca si banca e undeva la 300 -500 de meretri fata de asociație. Pot achita Întreținerea in același moment cu facturile către furnizori. De aceia am zis ca dacă exista program de încasare cei care achita la banca suporta comisionul dacă nu au program de incasare comisioanel sunt ale asociației. Am observat ca toată lumea evita aceasta metoda de plata din comoditate. E mai comod sa achiți la administrator decât sa plătești la banca chiar dacă acolo achiți facturile si stai la aceiași coada. Si cei care refuza sa achite întreținerea la banca i mi spun ca așa s-au obișnuit si ca le e mai comod așa si apoi vor sa mai discute între ei....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine suporta comisioanele pt.incasarea intretinerii prin banca? carmenbn carmenbn O parte dintre proprietarii din asociatie platesc intretinerea prin banca.Cui se repartizeaza comisioanele bancare care se retin pt.aceste incasari,tuturor ... (vezi toată discuția)
Comision bancar marianionescu1 marianionescu1 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa platesca comisionul aferent de depunere si de incasare, in cazul in care un proprietar face plata ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cota indiviza/ cheltuieli pe beneficiar MamicaMaria MamicaMaria Fata mea imi achita de citeva luni sumele din lista de intretinere prin virament bancar. Viramentul pleaca de la Raiffeisen unde are ea contul spre CEC bank ... (vezi toată discuția)