Mama mea a murit in Belgia si a fost repatriata in Romania.A avut munciti 20 si ceva de ani in Romania si 7 in Belgia ,nu a apucat sa iasa la pensie.Are dreptul la ajutor de inmormantare din Belgia sau din Romania ?
Din Romania . Pentru Belgia , daca nu exista alte reglementari speciale/particulare ( cetatean Belgian ,pensie de urmas , etc ) este necesara perioada minima de cotizare ( minim 10 ani dar e necesara implinirea varstei minime de pensionare care e de 60 ani ) .
Acest ajutor de inmormantare se da la toata lumea? Ca in prima instanta ne -a spus de la casa casatoriilor /casa pensiilor ca nu se da nimic daca nu e pensionara.Care sunt criteriile de acordare al acestui ajutor?
Ajutorul de deces se acorda ca catre Casa de pensii numai persoanelor pensionare . In cazul persoanelor asigurate , ajutorul e platit de catre angajator . Mai e varianta sotului supravietuitor , asta in cazul in care e salariat sau pensionar , sa beneficieze el de ajutor de deces pentru un membru de familie iar cuantumul e de 50 % din valoarea normala .
Ea era in concediu medical in Belgia .Desi a muncit 20 si ceva de ani si in Romania nu a mai contribuit de 7 ani de cand muncea acolo.Sotul la fel munceste acolo dar anul asta iese la pensie in Romania.Deci pe scurt dupa ce ca nu ai luat o luna de pensie dupa 20 si ceva de ani munciti nu ai dreptul nici la asta ca nu esti pensionar....bune legile astea ale statului Roman.Fratele meu s-a ocupat de actele de repatriere si de ce tine de ro nu stiu acum ce putem schimba.