avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Test ADN - drept la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Test ADN - drept la succesiune

Buna ziua,
Este pentru prima oara cand scriu pe acest forum si pentru inceput vreau sa-i felicit pe cei care sunt specialisti in domeniu si isi fac timp pentru a-i indruma pe cei care le cer ajutorul."Jos palaria' .Problema mea este urmatoarea,Socrul meu nu a fost recunoscut de tatal sau la nastere (parintii erau casatoriti in momentul cand s-a nascut ).Dupa moartea tatalui , averea s-a impartit intre copiii recunoscuti.Sora lui cea mare l-a asigurat ca ii va da din partea ei de mostenire,Au luptat impreuna intr-un proces vreme de 10 ani pentru un teren mostenit (revenit in urma succesiuni ) pe numele ei , contra unei persoane care sustinea ca este proprietara acelui teren.(Treburi incurcate in primarie).Acum au castigat procesul ,banii investiti au fost din ambele parti ,socrul meu neavand nimic la mana ca va primi ceva dupa atata stradanie, doar promisiunea surorii.Acum , cand procesul s-a incheiat ea nu vrea sa-i mai dea nimic socrului meu.Va rog sa ne ajutati cu un sfat cum putem proceda pentru a recupera macar cheltuiala din cei 10 ani de procese,Noi ne-am gandit sa facem un test ADN , si sa demonstram ca este copilul tatalui sau, dar nu suntem siguri ce putem face mai departe, daca testul este pozitiv.Care sunt procedurile, pentru ca socrul meu sa poata beneficia de ceea ce i se cuvenea la succesiune?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adanaomi , utilizator 09:48, 4 Septembrie 2009
De fapt cred ca sunt mai multe probleme in cazul dvs.
1-Inainte de toate imi vine greu sa cred ca socrul dvs. fiind nascut in timpul casatoriei legale dintre parintii sai are trecut un alt nume/nu are trecut nimic la rubrica tata.. nu de alta dar .. pentru copii nascuti in timpul casatoriei opereaza prezumtia de paternitate.
Altfel spus .. toti copii nascuti in timpul casatoriei sunt prezumati a fi ai tatalui. Numai in masura in care se stabileste prin hotarare judecatoreasca ca nu este al sotului ... se poate spune ca nu este recunoscut.
Daca totusi lucrurile stau asa .. nu ar avea de facut decat sa solicite pe cale judecatoresca sa se stabileasca paternitatea .. indicand aceasta prezumtie legala si dovedind cu acte perioada casatoriei legale dintre soti si data nasterii sale.
Nu discut ipoteza nasterii in afara casatoriei pentru ca dvs. sustineti contrariul.
2-Dupa ce se rezolva chestiunea paternitatii .... se poate cere pe cale judecatoreasca anularea Certificatului de mostenitor care s-a facut fara a fi inclus si acest copil .... si isi dobandeste astfel cota sa legala.
3-Daca vorbim insa de recuperarea sumelor de bani cheltuite de socrul dvs. pentru sustinerea acestui litigiu ... acesta are un drept de creanta si in masura in care resuseste sa faca dovada ca a dat aceste sume de bani surorii sale ... si daca mai este si in termenul de prescriptie .. poate solicita restituirea sumelor de bani.
Va multumesc din suflet pentru raspuns.
Faptul ca s-a nascut in timp ce parintii erau casatoriti este sustinut de socrul meu, nu am acces la documente sa verific data casatoriei.
In ceea ce priveste recuperarea banilor investiti , nu cred ca avem dovezi materiale.Procesul a fost pe numele surorii, toate chitantele sunt pe numele ei, cu toate ca el nu a lipsit de la nicio infatisare, ii ducea sotul meu cu masina la procese.Are doar martori, lucru care nu cred ca-l ajuta.Procesul s-a incheiat in luna iulie 09.
Singura cale ar ramane sa faca acel test ADN.Imi puteti spune ,va rog , cum se deruleaza cererea de anulare a Certificatului de mostenitor.Poate dura ani?Ca in cazul procesului anterior? Sunt sanse 100% de castig?Daca mostenitorii au vandut proprietatile mostenite , cum se va reface succesiune?
Va multumesc!
Nu pot sa va povestesc aici ... pe un forum de informatii generale toata procedura derularii unui litigiu avand ca obiect anularea unui C.M. :)
De altfel nici nu cred ca v-ar folosi in mod practic la ceva.
Daca situatia este in sensul in care ati prezentat-o dvs... nu are de ce sa dureze ani ... sigur .. daca vrei cu tot dinadinsul sa o lungesti ... se mai gasesc metode.
In privinta sanselor de castig .... cred ca ar fi o dovada de lipsa de profesionalism din partea mea sa apreciez sansele de castig sau pierdere pe vorbe ... nu uitati ca litigiile se solutioneaza pe acte ... si nu pe sustinerile partilor.... Imi cereti nu numai sa pun un diagnostic asupra unui pacient pe care nu l-am vazut .. dar sa va mai spun si care sunt sansele de reusita ale interventiei ... :)
Ultima intrebare e ceva mai dificila .. intrucat necesita multe explicatii ...
Insa .. f. pe scurt ... in ipoteza in care bunurile au fost vandute ... nu prea ar mai exista interesul sa demarati aceste demersuri ...
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Alin Paidiu, Avocat
Multumesc!:)
M-ati convins , voi face o programare la un avocat , dupa efectuarea testului ADN, pentru a avea toate hartiile necesare (acte).Intre timp, voi mai citi si cateva legi referitoare la acest subiect.

O seara placuta!
De ce nu incercati sa obtineti un extras pentru uz oficial de pe certificatul de casatorie al parintilor socrului dvs?? In functie de data la care s-a incheiat casatoria, acest extras va poate fi eliberat de primaria unde s-a intocmit actul (pana in 1910) sau de arhivele nationale (anterior anului 1910). Acest certificat v-ar scapa de testul ADN (daca parintii socrului erau casatoriti la data nasterii dansului, se poate modifica certificatul de nastere al socrului prin inscrierea numelui tatalui).

Alte discuții în legătură

Paternitate roxana000 roxana000 Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei ... (vezi toată discuția)
Pot contesta paternitatea unui "nepot"? BUNICA2009 BUNICA2009 Buna ziua! as dori sa stiu daca am dreptul sa contest paternitatea unui copil care legal este al fiului meu,dar care provine defapt dintr-o relatie ... (vezi toată discuția)