avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masina vanduta, pret neplatit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masina vanduta, pret neplatit

buna ziua,

Am si eu o mare problema, detin o masina proprietate personala pe care doream sa o vand, in urma unor discutii in cercul de prieteni un amic s a oferit sa mi o cumpere el dar mi a zis ca nu are bani momentan si ca in maxim o saptamana -doua imi va da el banii pe masina doar ca sa i o dau pana atunci sa umble cu ea sa vada cum merge , eu avand incredere in el am facut asa i am dat masina in ideea ca imi va da banii pe ea asa cum am stabilit in 2 saptamani.tin sa mentionez ca masina nu era inmatriculata pe orasul in care eu locuiesc deoarece o cumparasem din alt oras acum vreo 2 ani apoi am plecat afara si n am mai folosit o iar acum voiam sa o vand.ASTA SE INTAMPLA in luna septembrie 2016 si suntem in luna decembrie si nu pot sa scot banii de la el ma tot amana ca peste o alta saptamana , ca luna viitoare ba nu mi raspunde la tel si tot asa, si nu stiu cum sa procedez., iar acum o saptamana m am intalnit cu un alt amic si mi a zis ca a circulat cu masina prin oras si l a oprit politia si i a luat talonul masinii si i a dat si amenda ca circula cu ea neinscrisa.
Ce pot face? cum sa procedez sa o scot la capat cu acest baiat? acuma voi mai plati si amenda daca i a luat politia talonul? Va rog sa ma ajutati cum sa procedez? raman fara masina? AJUTATI MA VA ROG SI SPUNETI MI EXACT CUM SA PROCEDEZ?!!!!! Tin sa mentionez ca nu am nici un act facut cu el totul este pe vorbe intre noi
Cel mai recent răspuns: luiza44 , utilizator 00:41, 30 Decembrie 2016
Amenda este pe numele soferului. Talonul nu poate fi recuperat decat de catre titular. Daca pe talon nu exista inscrisa mentiunea "instrainat ...." atunci altul este motivul pentru care a fost retinut talonul.
Daca nu va intelegeti sa va restituie masina pe cale amiabila puteti depune o plangere la politie pentru abuz de incredere.
Art. 238 - Abuzul de încredere din Cod penal

(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile din Cod proc. penal

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care făptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevăzute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.

Puteți să-i trimiteți un SMS dar și prin poștă cu aziv de primire o înștiințare (acelei persoane), după următorul model:
,, subsemnatul/a, domiciliat în ......., prin prezenta aduc la cunoștință numitului .........., că nu am primit nici până la această data suma de bani de .....lei, ca urmare a înțelegerii din data de ........., de a achita suma de bani ..........., reprezentând contravaloarea autovehiculului cu serie șasiu ...... pe care d-voastră îl folosiți ( de la data de .....).
Dacă până la data de ..........., nu achitați suma de bani ....... mă simt obligat să sesizez organul de cercetare penală, deoarece fapta de a nu plăti suma de bani constituie infracțiunea de abuzul de încredere, prev. și ped. de art. 238 din Cod penal.,,
Organul de cercetare penală ar putea considera că termenul de 3 luni poate curge de la data poștei când corespondența ajunge la destinatar. Mai mult, v-ar putea accepta că ați fost de bună credință și ați încercat să mediați problema creată, iar cealaltă persoană ar putea da dovadă de rea-credință.
Ultima modificare: Joi, 29 Decembrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Buna seara,
Va sfatuoiesc sa formulati o notificare transmisa fie printr-un executor judecatoresc fie printr-un cabinet de avocat, solicitatnd ca sa primiti fie masina fie banii intr-un termen CLAR stabilit.
Dupa aceia va puteti adresa fie politiei cu plangere penala pentru recuperarea acesteia fie instantei civile pentru a-l obliga sa va dea banii.
Av. Gabriel Klein Kiritescu a scris:

Buna seara,
Va sfatuoiesc sa formulati o notificare transmisa fie printr-un executor judecatoresc fie printr-un cabinet de avocat, solicitatnd ca sa primiti fie masina fie banii intr-un termen CLAR stabilit.
Dupa aceia va puteti adresa fie politiei cu plangere penala pentru recuperarea acesteia fie instantei civile pentru a-l obliga sa va dea banii.

o soluție mult mai utilă pentru înștiințare!
Nu am nimic impotriva modalitatii de instiintare prin avocat sau executor judecatoresc dar daca pe cale amiabila nu se rezolva instiintarea prin av sau executor vor avea acelasi efect (pe langa costurile cu av si exec) si tot la politie se va ajunge.

Atata timp cat nu a fost incheiat un contract nu stiu ce notificare poate comunica un executir judecatoresc.

Alte discuții în legătură

Bunuri instrainate si nerecuperate HenryHayes HenryHayes Buna ziua, Am cumparat acum cateva luni un produs media (vorbesc de un televizor) de la un magazin din Bucuresti, iar ulterior l-am imprumutat unui prieten ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie elen80 elen80 Buna ziua, Am un credit pe care trebuie sa il platesc saptamanal, acum sunt plecata in anglia si am trimis la persoana, care venea la domiciliu sa incaseze ... (vezi toată discuția)
Infractiune abuz de incredere gerisimo gerisimo Am dat unei cunostinte suma de 1500 lei pentru a-mi cumpara doua telefoane mobile pe care nu mi le-a adus.......L-am sunat si nu mai raspunde la ... (vezi toată discuția)