Art. 238 - Abuzul de încredere din Cod penal
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile din Cod proc. penal
(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.
(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când reprezentantul său legal a aflat despre săvârşirea faptei.
(3) În cazul în care făptuitorul este reprezentantul legal al persoanelor prevăzute la alin. (2), termenul de 3 luni curge de la data numirii unui nou reprezentant legal.
(4) Plângerea prealabilă greşit îndreptată se consideră valabilă, dacă a fost introdusă în termen la organul judiciar necompetent.
(5) Plângerea prealabilă greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.
Puteți să-i trimiteți un SMS dar și prin poștă cu aziv de primire o înștiințare (acelei persoane), după următorul model:
,, subsemnatul/a, domiciliat în ......., prin prezenta aduc la cunoștință numitului .........., că nu am primit nici până la această data suma de bani de .....lei, ca urmare a înțelegerii din data de ........., de a achita suma de bani ..........., reprezentând contravaloarea autovehiculului cu serie șasiu ...... pe care d-voastră îl folosiți ( de la data de .....).
Dacă până la data de ..........., nu achitați suma de bani ....... mă simt obligat să sesizez organul de cercetare penală, deoarece fapta de a nu plăti suma de bani constituie infracțiunea de abuzul de încredere, prev. și ped. de art. 238 din Cod penal.,,
Organul de cercetare penală ar putea considera că termenul de 3 luni poate curge de la data poștei când corespondența ajunge la destinatar. Mai mult, v-ar putea accepta că ați fost de bună credință și ați încercat să mediați problema creată, iar cealaltă persoană ar putea da dovadă de rea-credință.
Buna seara,
Va sfatuoiesc sa formulati o notificare transmisa fie printr-un executor judecatoresc fie printr-un cabinet de avocat, solicitatnd ca sa primiti fie masina fie banii intr-un termen CLAR stabilit.
Dupa aceia va puteti adresa fie politiei cu plangere penala pentru recuperarea acesteia fie instantei civile pentru a-l obliga sa va dea banii.