avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Prima de instalare/relocare (mutare cu job-ul in alt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Prima de instalare/relocare (mutare cu job-ul in alt oras)

Buna ziua stimati domni!

Va rog sa ma indrumati asupra procedurii pe care eu si sotia mea trebuie sa o urmam ca sa beneficiem de prima de relocare oferita de stat.

Mentionez ca amandoi locuim in Bucuresti, eu sunt salariat si sotia este casnica (a lucrat doar pentru o perioada de sub o luna de zile). Vrem sa ne mutam in alta localitate la peste 300km departare ca familie ce administreaza o pensiune la munte.

Am inteles ca aceasta prima de relocare se ofera doar somerilor ce isi gasesc de munca in alt oras la peste 50km de resedinta.
Avand in vedere ca eu nu pot renunta la calitatea de salariat deoarece pana plecam am de platit chiria si facturile, ma gandesc ca as putea sa o declar pe sotia mea ca fiind somera. In acest fel, vom putea beneficia de 15500 lei fiindca suntem o familie.

Nu stiu ce sa fac in continuare si ce acte/demersuri sunt necesare.
As aprecia daca ma puteti ajuta cu procedura.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:35, 30 Decembrie 2016
Normele de aplicare a Legii 76/2002
art.45

(1) Pentru acordarea primei de mobilitate prevăzute la art. 74 sau 75 din lege, persoanele vor depune la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti, unde se află în evidenţă, în termen de 30 de zile de la data încadrării în muncă, în situaţia primei de încadrare, respectiv în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă, în situaţia primei de instalare, următoarele documente, după caz:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 11, respectiv în anexa nr. 12A sau anexa nr. 12B;
b) actul de identitate care să ateste domiciliul persoanei respective şi, după caz, al soţului, soţiei şi copiilor aflaţi în întreţinere;
c) actul în baza căruia au fost încadrate în muncă, în copie, sau dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, pe suport hârtie sau în format electronic cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat, cu precizarea locului de muncă unde persoana urmează să îşi desfăşoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) şi (2), după caz, din lege, conform modelului prevăzut în anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă;
f) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că în ultimii 2 ani persoana angajată nu a mai avut raporturi de muncă sau de serviciu cu alţi angajatori la care calitatea de administrator/asociat este deţinută de una sau mai multe persoane fizice ori juridice care au calitatea de administrator/asociat la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă;
g) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că pentru persoana respectivă ori familia acesteia se asigură sau nu se asigură locuinţă de serviciu ori se suportă sau nu se suportă cheltuielile aferente din fondurile angajatorului, în situaţia solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege;
h) declaraţie pe propria răspundere a persoanei încadrate în muncă din care să rezulte că autoritatea publică locală sau centrală asigură sau nu asigură locuinţă de serviciu ori suportă sau nu suportă cheltuielile aferente din fonduri publice persoanei respective ori familiei acesteia, în situaţia solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege;
i) declaraţie pe propria răspundere a absolvenţilor licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie din care să rezulte că la data solicitării primei de mobilitate prevăzute la art. 74 sau 75 din lege nu au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi în condiţiile legii, după caz;
j) declaraţie pe propria răspundere a angajatorului absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din care să rezulte că nu are obligaţia, potrivit legii, de a angaja persoana din această categorie, după caz;
k) certificatul de căsătorie şi, după caz certificatele de naştere ale copiilor sau documentele care atestă situaţia juridică a copiilor faţă de reprezentantul legal, după caz, în situaţia solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana solicitantă a dreptului;
l) actele prevăzute de lege în cazul familiilor monoparentale, prin care se face dovada privind componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentantul legal, după caz, în situaţia solicitării primei de instalare prevăzute la art. 75 din lege în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana solicitantă a dreptului.

(2) Prima de instalare, al cărei cuantum este cel prevăzut la art. 75 alin. (2) lit. b) şi alin. (4) lit. b) din lege se acordă în situaţia în care persoana este însoţită de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care este însoţită de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere, iar cererea pentru acordarea acesteia, prevăzută în anexa nr. 12A sau nr. 12B, după caz, este însoţită de toate documentele prevăzute la alin. (1), prin care se atestă după caz, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea primei de instalare în aceste cuantumuri.

(3) Prevederile art. 75 alin. (3) din lege se aplică în situaţia în care ambii soţi au acelaşi domiciliu sau reşedinţă, îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare şi solicită împreună, în termen de 60 de zile de la data la care primul dintre soţi se încadrează în muncă, acordarea primei de instalare în cuantumurile prevăzute la art. 75 alin. (3) sau alin. (4) lit. c) din lege, prin depunerea cererii prevăzute în anexa nr. 12A sau nr. 12B, după caz, însoţită de toate documentele prevăzute la alin. (1), prin care se atestă după caz, pentru fiecare dintre soţi, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea primei de instalare în aceste cuantumuri.

(4) În situaţia în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare dar nu au acelaşi domiciliu sau reşedinţă şi/sau nu solicită împreună acordarea primei de instalare conform alin. (3), prima de instalare se acordă oricăruia dintre soţi la solicitarea acestuia conform alin. (1), în cuantumul şi condiţiile prevăzute la art. 75 alin. (2) lit. a) sau b) din lege ori art. 75 alin. (4) lit. a) sau b) din lege, după caz, şi cu respectarea condiţiei prevăzute la alin. (2), după caz.

(5) Documentele prevăzute la alin. (1) se pot depune personal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail.

(6) În situaţia în care documentele transmise în termen, prin modalităţile prevăzute la alin. (5), nu sunt lizibile, agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau a municipiului Bucureşti solicită persoanei redepunerea acestora, în termen de 5 zile de la data primirii solicitării, iar documentele transmise ca urmare a acestei solicitări sunt considerate a fi depuse în termen.

(7) În cazul în care persoanele optează pentru depunerea documentelor la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, actul de identitate se prezintă în original sau în copie legalizată în vederea efectuării, de către personalul agenţiei, a unei copii certificate pentru conformitate cu originalul prezentat. În cazul în care persoanele optează pentru transmiterea documentelor prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail, actul de identitate şi celelalte documente se transmit şi se acceptă în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către persoana solicitantă a dreptului.

(8) Termenele prevăzute la alin. (1) şi (3) sunt termene de decădere din dreptul de a beneficia de prima de încadrare prevăzută la art. 74 din lege sau prima de instalare prevăzută la art. 75 din lege.

(9) În situaţia în care persoana nu redepune documentele care nu sunt lizibile în termenul de 5 zile prevăzut la alin. (6), aceasta poate solicita acordarea drepturilor prevăzute la art. 74 sau 75 din lege, prin depunerea unei noi cereri însoţită de toate documentele prevăzute la alin. (1) şi (3), după caz, în termenele de decădere din drepturi de 30 de zile, respectiv de 60 de zile prevăzute la alin. (1) şi (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana somera in varsta de 27 de ani care este la prima angajare frank09 frank09 Buna seara Daca o societate angajeaza un somer in varsta de 27 ani care este inscris la AJOFM Suceava,agentia Vatra Dornei ce beneficii poate avea?Angajatul ... (vezi toată discuția)
Prima de mobilitate digi2012 digi2012 Va rog sa-mi spuneti daca, fiind somer in plata, in cazul in care ma angajez(schimband domiciliul) in Bucuresti(domiciliul meu fiind la 100km distanta), pe o ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare CristianLazar CristianLazar Buna ziua, vreau sa accesez prima de instalare deoarece pot sa ma angajez la o distanta mai mare de 50 km de casa dar nu stiu exact ce acte si conditii trebuie ... (vezi toată discuția)