Am terminat in 2016 liceul! Nu sunt angajata si deaceea as dori sa îmi plătesc asigurarea si vechimea! 1: unde le pot plăti?
2: dacă le plătesc timp de un an , voi primi Pt copil ajutorul pana la 2 ani?
1. Pentru a fi asigurat in sistemul de pensii va trebui sa incheiati un contract de sigurare cu casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa .
2. Asa cum se prevede in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii. Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
3. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.
4. Plata contributiilor asigurarilor socilale pentru pensie, sanatate si somaj nu va ajuta si nici nu este o conditie sine qua non (necesara) pentru a putea beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
Cresterea copilului
Bilan91
Buna ziua. Am si eu o mare nelamurire. Sunt titular la o II si sunt gravida in 5 luni. Vreau sa stiu dak pot beneficia de cresterea copilului? Nu am contract ... (vezi toată discuția)