avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Persoana fizica - angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Persoana fizica - angajator

Buna seara.Va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea ca o persoana fizica(nu are firma ,nu este PFA,nu are II) sa angajeze o bona....cum se procedeaza? I s-a spus de cei de la ITM ca este posibil....stiti cumva cum se procedeaza?
Ultima modificare: Luni, 2 Ianuarie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 2 Ianuarie 2017
1. O persoana fizica poate avea calitatea de angajato r, sens in care poate incheia c.i.m. cuo alta persoana fizica.

art.14 C.mun.
(1) În sensul prezentului cod, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă.
.....

2. Legea nr.167/2014 reglementeaza exercitarea profesiei de bona. Astfel:
Art. 5
(1) Poate exercita profesia de bona orice persoana fizica daca indeplineste urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman sau strain cu domiciliul/resedinta, de regula, in aceeasi localitate cu domiciliul/resedinta copilului;
b) este cetatean strain cu drept de munca in Romania si poseda un titlu oficial de calificare recunoscut sau echivalat pentru profesia de bona;
c) are capacitate deplina de exercitiu, in conditiile legii;
d) este apta din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; indeplinirea acestei conditii se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) este apta din punct de vedere psihologic; indeplinirea acestei conditii se dovedeste cu raportul de evaluare eliberat in conditiile legii;
f) nu are antecedente penale, cu exceptia faptelor savarsite din culpa, dovedite prin certificat de cazier judiciar.
(2) Prin titlu oficial de calificare a bonelor se intelege:
a) certificatul obtinut in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 375/2002, republicata;
b) diploma, certificatul sau un alt titlu de bona, recunoscute ori echivalate in conformitate cu prevederile Legii nr. 200/2004 privind recunoasterea diplomelor si calificarilor profesionale pentru profesiile reglementate din Romania, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Documentele care atesta indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. d) - f) se actualizeaza anual.

.......

Art. 7
Exercitarea profesiei de bona se poate realiza, cu respectarea conditiilor prevazute la art. 5 alin. (1) si (3), prin:

a) furnizarea serviciilor in baza unui contract individual de munca incheiat intre bona si o persoana juridica;
b) desfasurarea activitatii bonei ca persoana fizica autorizata in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Va multumesc...deci sa inteleg ca se completeaza aceleasi formulare pentru a obtine parola de la ITM pe persoana fizica,cu CIM introdus in prealabil in Revisal....exact ca la persoane juridice??
Intr-adevar, pasii de angajare sunt aceeasi ca si la o persoana juridica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bona cu contract de munca nicoleta955 nicoleta955 Doresc sa mi se faca carte de munca . Lucrez ca bona la o persoana fizica, care are firma dar domeniul firmei este .... nu conteaza. Legal se poate intocmi ... (vezi toată discuția)
Salarizare iulianapaduret iulianapaduret Buna seara! Cat se plateste o bona(cu contract) pentru un program de lucru 8-17 luni-vineri? Se poate angaja o bona cu contract pentru program de lucru ... (vezi toată discuția)
Angajarea unei bone Daniela_Alex Daniela_Alex Buna ziua, Sunt persoana fizica si as vrea sa o angajez pe mama care inca este in campul muncii ca bona pentru baiat. Din cate am mai citit am vazut ca nu ... (vezi toată discuția)