avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... executare silita
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

executare silita

Buna ziua, am primit o somatie in legatura cu o executare silita asupra bunurilor(imobile+mobile). Dat fiind faptul ca nu am bunuri imobile in proprietate, ci doar salariul, ce bunuri mobile imi pot fi executate? Am reusit sa ma informez cat de cat si am aflat ca bunurile de uz caznic, necesare, nu pot fi executate. Daca diverse bunuri se afla pe numele altor persoane ce locuiesc in casa, ele pot fi executate?
As vrea sa ma lamuriti concret asupra bunurilor ce pot fi executate.
Va multumesc!!!!!
Cel mai recent răspuns: Kropius , utilizator 09:39, 3 Ianuarie 2017
Buna seara,
Daca este vorba doar de un creditor, pana la 1/3 din TOATE VENITURILE NETE si, eventualele bunuri mobile ce VA APARTIN.
Daca e vorba de mai multi creditori atunci pana la 1/2 din TOATE VENITURILE NETE si, eventualele bunuri mobile ce VA APARTIN.
Studiati art. 728 cod procedura civila.
Bunurile mobile care nu se pot urmări
Art. 728
Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Buna seara si multumesc pentru raspuns!
In privinta veniturilor sunt lamurit! Dar cu privire la bunurile mobile am unele nesigurante:
ce bunuri mobile din imobil imi pot fi executate?(calcultaorul? televizorul? frigiderul?) Astea ar fi cele mai "pretioase"+catelul.
cu privire la calculator cred ca merita mentionat faptul ca acesta constituie un mijloc in formarea ca elevi a copiilor mei, acesta fiind indispensabil studiului si continuarii acestuia..
În cazul bunurilor mobile se prezumă că cel care posedă bunul este proprietarul bunului. Bunurile aflate în casă și care aparțin unor persoane ce locuiesc în imobil nu pot fi executate silit. Oricum, de obicei nu se execută silit bunuri ca TV, PC, frigider, ci bunuri mai valoroase, care pot fi valorificate: de ex: autovehicule, utilaje, obiecte de artă, bijuterii etc.
Deci, ar trb sa stau linistit, nu-i asa? Cam asta e tot ce am..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire pensie alimentara bia24 bia24 banca poate pune propire pe pensia alimentara a copilului? (vezi toată discuția)
Poprire manuelavioreanu manuelavioreanu buna ziua As dori sa stiu de ce in cazul unei executari silite executorul poate bloca toate conturile datornicului desi legea prevede faptul ca suma ... (vezi toată discuția)
Executarea pensiei osipov43 osipov43 Buna ziua, sunt pensionara, varsta peste 70 ani, vaduva, persoana cu dizabilitati, am garantat cu bunurile mele la firma baiatului, firma s-a falimentat, am ... (vezi toată discuția)