avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... casa fara autorizatie de constructie control primarie
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

casa fara autorizatie de constructie control primarie

Buna ziua,

In 1998 am cumparat un teren de numai 40 mp pe care se aflau ruinele ( cativa stalpi ) ale unei case arse. In anul urmator am construit pastrand suprafata la sol a casei initiale dar ne-am mai inaltat si cu un etaj, dar fara sa solicitam autorizatie de constructie. Acum vecinii ne-au anuntat ca ne-au facut reclamatie,ca ar fi venit control de primarie dar nu ne-au gasit acasa .
Noi nu am gasit nici o instiintare in cutia postala. Intrebarea este : ne mai pot amenda ? Mai exista inca termenele de prescriptie?

Multumesc
Gena
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 02:10, 6 Septembrie 2009
In ce an a fost finalizata constructia?
Daca a trecut mai mult de 3 ani , puteti intenta o actiune in instanta pentru constatarea existentei acesteia si a dreptului dumnveavoastra de proprietate. Iar in baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile va puteti intabula cu constructia.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Rodica Ciobanu, Avocat
In situatia inexistentei documntelor de autorizare constructie,cum limitati in timp ridicarea noii constructii pe vechiul amplasament ?/.Indiferent de sustinerile dvs,din mesaj rezulta ca nu au fost respectate caracteristicile vechii constructii.
In situatia in care autoritatile abilitate constata si consemneaza ca edificiul ridicat de dvs ,prin modificarile survenite,reprezinta incalcarea legii,cauzeaza neajunsuri vecinilor,este posibil sanctionarea dvs
Patru gena a scris:

In 1998 am cumparat un teren de numai 40 mp pe care se aflau ruinele ( cativa stalpi ) ale unei case arse. In anul urmator am construit pastrand suprafata la sol a casei initiale dar ne-am mai inaltat si cu un etaj, dar fara sa solicitam autorizatie de constructie. Acum vecinii ne-au anuntat ca ne-au facut reclamatie,ca ar fi venit control de primarie dar nu ne-au gasit acasa .
Noi nu am gasit nici o instiintare in cutia postala. Intrebarea este : ne mai pot amenda ? Mai exista inca termenele de prescriptie?

Multumesc
Gena


Buna ziua,

In principiu NU, dat fiind faptul ca fapta sanctionabila s-a petrecut in anul 1999.
Problema este alta:
Aveti si folositi un bun imobil pentru care nu aveti un titlu de proprietate
Pentru Dvs. un Titlul corect caracterizat ar putea fi constitui din urmatoarele documente:
- o "Expertiza tehnica MLPAT" care sa constate faptul ca vechea constructie suporta modificarile executate de Dvs.;
- un "Certificat de Urbanism" pentru modificarea si consolidarea vechii constructii;
- un "Proiect tehnic faza PAC" pentru constructia noua (cea existenta in prezent);
- o "Autorizatie de construire" pentru constructia noua (cea existenta in prezent);
- un "Proces-Verbal de receptie finala a cladirii" intocmit legal;
- o "Documentatie cadastrala" pentru constructia noua (cea existenta in prezent).

Pentru a intra in legalitate aveti 2 cai posibile:

- calea ADMINISTRATIVA: o cerere adresata primariei teritoriale pentru intrare in legalitate si obtinerea succesiva a tuturor documentelor aratate mai sus;

- calea JUDICIARA:
- fie o actiune in instanta competenta teritorial pentru constatarea starii de fapt: existenta cladirii, asa cum exista ea in prezent;
- fie o actiune in instanta pentru uzucapiunea scurta de 10 ani 9daca s-au implinit de la edificarea constructiei noi;
- fie o actiune in instanta pentru pentru accesiune imobiliara artificiala.

Ar fi de dorit ca in demersul Dvs. sa solicitati consultanta si asistenta unui profesionist in domeniu, evitand astel nenumarate posibilitati de eroare/pierderi.

Cu stima,
Expert tehnic judiciar Eugen MARCOV



Constructia a fost finalizata de peste sapte ani. Tot de sapte ani platim la Administratia financiara impozit pe suprafata actuala a casei.
Am inteles de la dvs ca ar trebui sa intentam actiune in justitie pentru constatarea existentei constructiei . Am sunat singurul avocat pe care-l cunosc si mi-a sugerat accesiunea. Insa tot pe acest forum am citit ca au fost oameni care au cerut accesiune si s-au ales cu hotarare de demolare.
Pe de alta parte autorizatie nu pot obtine deoarece suprafata terenului este de doar 42 mp.
Ce parere aveti exista vreo cale de a intra in legalitate?
Multumesc frumos pentru raspuns.
Daca ma mai puteti ajuta cu cateva lamuriri v-as ramane indatorata.
Banuiesc ca nu pt merge pe calea administrativa deoarece documentele enumerate , probabil, ca nu se pot obtine in situatia in care terenul meu are doar 42 mp.
Atunci ar trebui sa aleg calea judiciara:este riscanta vreuna din variantele enumerate de dvs. la calea judiciara? Exista riscul sa ma aleg cu hotarare de demolare in urma vreunei actiuni?

Va multumesc
O zi buna

Alte discuții în legătură

Intrarea in legalitate a unei constructii gmnicolau gmnicolau Am demolat o casa veche ,propietate personala,in 2003;am depus atunci actele la primarie ,primind doar \"Certifactul de urbanism\".Apoi am contactat o persoana ... (vezi toată discuția)
Prescriptie casa construita fara autorizatie. danaa1 danaa1 Buna ziua, Daca cineva a construit o casa fara autorizatie de constructie,si pana acum a mers pe relatii,cu cei de la primarie,exista pericolul ca intre ... (vezi toată discuția)
Proprietate moștenită de la tată și bunici, fiind în coproprietate cu alte rude (veri, mătuși): construcții+teren im82 im82 Bună dimineața, Ref. la o proprietate moștenită de la tată și bunici, fiind în coproprietate cu alte rude (veri, mătuși), construcții+teren ... (vezi toată discuția)