avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate moștenită de la tată și bunici, fiind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate moștenită de la tată și bunici, fiind în coproprietate cu alte rude (veri, mătuși): construcții+teren

Bună dimineața,

Ref. la o proprietate moștenită de la tată și bunici, fiind în coproprietate cu alte rude (veri, mătuși), construcții+teren astfel:
-terenul: - grădină: o parte este coproprietate (moștenire de la bunici-printata), altă parte este proprietate moștenită direct de la tatal meu - teren curți clădiri; proprietăți nedelimitate
-construcțiile vechi: sunt coproprietate (moștenire de la bunici-prin tata)

În timp, rudele au modificat construcțiile vechi, au adăugat altele, au distrus altele și au pus stăpânire abuzivă pe unele dintre construcțiile vechi.

Aș dori să știu
După cât timp de la inițierea stăpânirii abuzive construcțiile devin ale celui care le stăpânește. Cel puțin după 1989 situația a devenit critică.
După cât timp se prescriu modificarea/construcțiile abuzive?
După cât timp cel ce le deține abuziv poate solicita autorizația de construcție?

Da, am contestat construcțiile/modificările:
1. prin notificare notarială către cei care au construit, modificat, stăpânesc abuziv
2 prin incercarea de a opri construcțiile prin ordonanta de urgență de guvern - nu s-a dat curs ptr. că nu s-a considerat o urgență
3. La procesul din instanță prin care cel care a construit contesta un proces verbal de contravenție dat de primărie pentru constructii ilegale, eu nu am fost acceptată ca parte în proces ptr. că "nu se constată că vi s-au încălcat dreptrile" ! Dreptul la proprietate l-am demonstrat cu actele de mostenire de la bunici, tată și adeverinate de la primărie. Martorii mincinoși au declarat că s-a construit cu mult înainte de realitate, deci fapta s-a prescris.
4. Am solicitat de nenumărate ori la primărie sistarea construcțiilor/modificărilor dar nu au luat măsuri și niciodata nu au intocmit un dosar cu descrierea realitatii la data constatarii, când au ajuns acolo pentru constatare (au ajuns de 2 ori).

Acolo situația este delicată și datorită faptului că mulți dintre vecini și locuitorii localității construiesc abuziv și stăpânesc fără drept care și ce apucă, deci nu au interes să se toarne unul pe celălalt.



Mulțumesc cu anticipație pentru răspunsurile și îndrumările dvs. competente
Ultima modificare: Miercuri, 26 Noiembrie 2014
im82, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 15:04, 26 Noiembrie 2014
1. După cât timp de la inițierea stăpânirii abuzive construcțiile devin ale celui care le stăpânește.
Constructiile devin prin accesiune ale proprietarului terenului. Nu conteaza daca cei care au construit sunt de buna sau de rea credinta. Daca sunt de rea-credinta, proprietarul terenului poate solicita desfiintarea constructiilor.


2. După cât timp se prescriu modificarea/construcțiile abuzive?
Se prescrie dreptul organului constator de a amenda si de a dispune demolarea, in 2 ani de la construire. Asta nu inseamna ca s-a intrat in legalitate, ci numai ca nu se mai poate da amenda sau dispune demolarea. Pentru a intra in legalitate, trebuie fie sa se obtina autorizatie de construire, fie sa fie intentata in justitie actiune de accesiune.


3. După cât timp cel ce le deține abuziv poate solicita autorizația de construcție?
Daca cel care detine abuziv constructiile nu este proprietar nu poate solicita eliberarea unei autorizatii pentru intrarea in legalitate. Numai proprietarul poate.
Nu am înțeles unele lucruri, pentru restul am nelămuriri:
1. Constructiile devin prin accesiune ale proprietarului terenului? Ce înseamnă acest lucru, vă rog?
2.Cei care au construit, fără acceptul meu, pe teren comun-coproprietate sau al tatălui meu, pot intra totuși în legalitate? Au recunoscut ca sunt proprietarii construcției!
1. Proprietarul terenului devine proprietarul constructiei. Daca sunteti in coproprietate cu dansii pe teren, veti fi si coproprietari pe casa.
2. Nu conteaza cine ce recunoaste, ci cine este proprietar al terenului pe acte. Se poate solicita intrarea in legalitate prin emiterea unei autorizatii de construire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie - solutie ? FLORIN RADU FLORIN RADU ma adresez colegilor avocati, in principal, cu speta care suna asa: x are un teren si o casa C1. pe acelasi teren, construieste fara autorizatie de ... (vezi toată discuția)
Casa fara acte. Imparatul Imparatul Ce as putea face in urmatorul caz? Bunicii mei, au o casa si poamant la tzara. Pe pamantul pe care este contruita casa (casa ridicata din 1920), i a-s facut ... (vezi toată discuția)