varianta 1. Ptr varianta 3 nu exista temei legal, iar varianta 2 nu poate fi, pentru ca îi trebuie autorizație de demolare ptr a desființa construcția., autorizație pe care nu o poate obține fară a face dovada că este proprietarul costrucției.
si eu consider la fel.
varianta 2, daca ar fi pusa in aplicare, ar atrage o condamnare penala si o amenda contraventionala.
varianta 3 are un oarecare sambure de adevar, in sensul ca, daca nu ai autorizatie de construire dar vrei, totusi, sa te intabulezi in CF, atunci: platesti impozitul pe ultimii 5 ani, comanzi unui expert sa intocmeasca o schita a imobilului, faci o cerere, declari pe proprie raspundere ca tu ai construit imobilul si ... ai rezolvat.
in speta de mai sus, noul proprietar nu poate urma procedura asta, pt ca nu el a construit imobilul.
ramane varianta nr. 1. si asta desi solutia legiuitorului nu e una legitima. iata de ce:
noul proprietar din speta nu doreste nici sa aiba imobilul in curte, dar nici nu i se pare normal sa ii achite despagubire autorului constructiei.
cu toate astea, legea il obliga sa solicite accesiunea si mai ales sa ii achite o despagubire constructorului, dupa care o va demola.
noul proprietar plateste o suma de bani doar ca sa intre in proprietatea lui C2, pt ca altfel nu o poate demola. el da niste bani (si nu putini), apoi demoleaza cladirea.
Eu cred ca este legitima. Omul cand a construit a fost de buna credinta a investit si trebuie despagubit. Ce vrea sa faca actualul proprietar este treaba lui.
teoretic, e corecta, iar conceptia clasica in materie, aceasta este.
iata, insa, o situatie practica, ce dovedeste ca are si carente aceasta viziune legislativa: este extrem de neconvenabil pt noul proprietar din speta sa dea niste bani ”proprietarului” lui C2 (si nu vor fi putini bani, ci vreo 200 de milioane RoL), fara sa aiba nevoie de C2, pe care o sa o demoleze.
cred ca in aceasta situatie, echitabil ar fi fost (avand in vedere ca C2 nu are acte de construire si proprietate) ca aceasta sa poata fi demolata direct, prejudiciul urmand sa fie suportat de autorul constructiei, ca risc pt neindeplinirea conditiilor legale de construire.
dar, desigur, ceea ce spun eu e valabil de lege ferenda :)