avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa fara acte.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa fara acte.

Ce as putea face in urmatorul caz?
Bunicii mei, au o casa si poamant la tzara. Pe pamantul pe care este contruita casa (casa ridicata din 1920), i a-s facut titlu conform legii 18/1991, si i s-a eliberat in 1995. Dar este cuprins numai pamantul din curte, atata. Casa nu este cuprinsa niciunde.
Avand in vedere ca mostenitorii bunicilor de pe mama, este doar mama mea si atata, ce as putea face in acest caz?
Pe pamant i s-a dat titlul de la primarie dupa legea 18. Bunicul meu este decedat. Ca sa poata vinde nu are acte decat pe pamant, dar pe casa nu.
As putea rezolva pe cale de accesiune? Ce fel de accesiune? As putea sa-mi dati un model de actiune?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Goergiana , utilizator 14:16, 7 Iulie 2011
Banuiesc ca imobilul in cauza nu are autorizatie de constructie (care reprezinta actul de proprietate al oricarei case, diferit de cel asupra terenului pe care este ridicata).
Puteti incerca 2 variante:
1. Ordinul prefectului, in baza legii 18/1991, pentru casa. Dosarul se depune la primarie si contine:
- cerere;
- copie TP curte;
- certificat de mostenitor de pe urma titularului TP;
- extras registrul agricol 1986-1990 si registrul posesorilor 1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului;
- schita cadastrala a imobilului;
- istoric de rol fiscal.

2. intrarea in legalitate, conform orinului 839/2009 - normele de aplicare a legii 50/1991 - executarea lucrarilor de constructii.
(1)Organul de control care a sanctionat contraventional pentru fapta de a se executa lucrari de constructii fara autorizatie sau cu încalcarea dispozitiilor acesteia, potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Lege, pe lânga oprirea executarii lucrarilor, are obligatia de a dispune luarea masurilor necesare pentru încadrarea lucrarilor în prevederile autorizatiei, sau de desfiintare a lucrarilor executate fara autorizatie, într-un termen pe care îl va stabili prin procesul verbal.
(2)În vederea realizarii prevederilor alin. (1), potrivit Legii, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul în care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmând sa dispuna, dupa caz, mentinerea sau desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu încalcarea prevederilor acesteia.
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.


Cum amenda in cauza se poate aplica doar in termen de 2 ani de la ridicarea constructiei fara autorizatie, nu mai este vorba de asa ceva. Va trebui doar sa obtineti expertiza tehnica la care face referirea textul legal, in baza careia vi se va elibera autorizatia de constructie. Pentru aceasta procedura, va recomand sa discutati cu cei de la biroul de urbanism al localitatii.
Cu accesiune nu se poate face?
Pe casa sunt platite impozitele la zi, a fost reparata. Atunci nu erau acte pe casa si nici autorizatii nu erau. Pe pamant este TP dat dupa legea 18/1991.
Daca vreti neaparat instanta, cu taxe de timbru si restul, puteti face si accesiune. Ce v-am spus eu mai sus sunt variante administrative, care se rezolva in primarie.
Nu se poate face proces in instanta invocand accesiunea imobiliara!B-)
[ link extern ]
Eventual pe UZUCAPIUNE!B-)
Succes!
:luck:

Din pacate eu tot nu am inteles, raspunsul Dvs. Un proprietar de teren, detine acel teren in proprietate, adica are titlu de proprietate pe acel teren eliberat in baza legii 18 si acum 20 de ani a ridicat o constructie pe acel teren, fara a avea autorizatie de constructie. Intrebarea este: Cum poate deveni acest proprietar de teren si proprietar pe constructia ridicata? Trebuie sa dea pe cineva in judecata, sa faca o actiune in accesiune imobiliara? Daca trebuie sa dea pe cineva in judecata, pe cine trebuie sa dea? Ne puteti ajuta cu un model de cerere de chemare in judecata? Daca ne raspundeti la aceste intrebari suntem extrem de multumiti si va multumim anticipat.

Pe pamant s-a dat titlul dupa legea 18, numai bunicului meu. Doar el este trecut in titlu de pe pamant. Bunicul fiind casatorit cu bunica mea. Casa este ridicata demult pe terenul respectiv. Aici este problema.
Ce fel de accesiune se poate face? Doar bunica mea mai este in viatza si fata ei (mama mea).
Titlul este doar pe pamant, dar este pe numele bunicului meu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Aprilie 2010
Imparatul, utilizator

Alte discuții în legătură

Proprietate teren ralu192000 ralu192000 Buna ziua, eu am o problema cam incalcita. Bunicii sotului meu au avut 7 copii (2 baieti, 5 fete), carora le-au lasat mai multe terenuri, \\\"la comun\\\". ... (vezi toată discuția)
Titlul de proprietate ola71 ola71 Buna ziua.Am doar titlul de proprietate emis bunicilor,cum obtin contractul de proprietate ptr casa necesar emiterii buletinului de identitate?:( (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate casa construita in 1960 Scortzishor Scortzishor Buna ziua, as dori sa stiu cum pot intra in legalitate in privinta unei case (78mp) cu teren (200mp), casa construita prin anii 1960, am actul de proprietate ... (vezi toată discuția)