Bunicii sotului meu au avut 7 copii (2 baieti, 5 fete), carora le-au lasat mai multe terenuri, "la comun". In afara de asta, baietilor(printre care si socrul meu) le-a construit case pe terenul pe care avea si dumnealui casa, facandu-le rol pe acestea impreuna cu terenul pe care ele sunt costruite (suprafata casei si inca 50 mp). Dupa decesul bunicului, niciunul dintre baietii dansului nu a facut vreun act oficial pe case, iar terenul din spatele acestora este tot in regimul "la comun" in care sunt si celelalte terenuri. In ultimii ani, fratii au renuntat la drepturile asupra celorlalte terenuri, care au fost vandute de catre surori, facand cu ele intelegere verbala sa le lase lor terenul din spatele caselor (fiecare avad cate o fasie de teren). Problema mea este urmatoarea: noi vrem sa construim o casa pe terenul din spatele casei socrilor mei, pentru care nu au act de proprietate, ci doar o intelegere verbala cu surorile.. Ce ar trebui sa facem pentru a rezolva aceasta problema fara proces?
Va multumesc anticipat.
Fara proces ar insemna sa obtineti autorizatie de constructie pe numele celui care figureaza ca proprietar al terenului si ulterior sa deveniti dn proprietar
Nu e clar din ce ati relatat daca a fost sau nu dezbatuta succesiunea bunicului. Asta e primul pas. Dupa dezbaterea succesiunii (sau in cadrul dezbaterii succesorale), daca toti mostenitorii sunt de acord, se poate face partaj voluntar cu privire la bunurile din masa succesorala, astfel ca fiecare dintre mostenitori sa aiba proprietate exclusiva asupra cate unui imobil. Daca fie si numai unul dintre mostenitori nu e de acord cu imparteala, atunci nu se poate la notar, ci numai in instanta.
Pentru a obtine autorizatie de constructie pe un teren, trebuie mai intai sa faceti dovada - cu un extras cf - ca sunteti proprietarul acelui teren, in caz contrar, cererea se va face de proprietar. Art. 1 din Legea nr. 50/1991 prevede: Executarea lucrarilor de constructii este permisa numai pe baza unei autorizatii de construire sau de desfiintare. Autorizatia de construire sau de desfiintare se emite la solicitarea detinatorului titlului de proprietate asupra unui imobil - teren si/sau constructii - ori a altui act care confera dreptul de construire sau de desfiintare, in conditiile prezentei legi. Art. 7 din acelasi act normativ prevede: Autorizatia de construire se emite in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii cererii, pe baza documentatiei depuse la autoritatile prevazute la art. 4, care va cuprinde:
a) certificatul de urbanism;
b) dovada titlului asupra terenului si/sau constructiilor;
c) proiectul pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
d) avizele si acordurile legale necesare, stabilite prin certificatul de urbanism;
e) dovada privind achitarea taxelor legale.
Cum spuneti ca nu sunteti proprietar, fie socrul dv. face:
1. o cerere de iesire din indiviziune, din cate am inteles bunicii sotului dv., in speta parintii socrului au pus toate averile lor pe numele tuturor copiilor fara ca vreunul dintre ei sa aiba un drept de proprietate exclusiv asupra vreunui bun imobil. Ca urmare a solutionarii cererii de iesire din indiviziune, fiecare coproprietar coindivizar va deveni proprietar exclusiv pe un bun determinat.
2. un act de partaj voluntar, la notar dupa efectuarea unei documentatii de dezmembrare si de dare de nr. top distincte pentru fiecare lot in parte rezultat ca urmare a dezmembrarii. ;)
Vanzare imobil
popcrys77
Care sunt pasii care trebuie urmati pentru vanzarea unui imobil construit de mine, cu autorizatie de construire, imobilul aflandu-se pe un teren pentru care nu ... (vezi toată discuția)
Mostenitori
lulus
bunica mea a decedat in 1992, iar dupa decesul ei nu s-a facut succesiunea, mostenitorii fiind cei 7 copii. In 2000 mama mea a demarat renovarea unei magazii ... (vezi toată discuția)