Buna ziua,
In data de 29.10.2016 am fost victima unui accident rutier.Am sfarsit cu ambele picioare rupte si operate.Medicul prevede in jur de 110-120 zile de ingrijiri.La volan era sotia mea, iar masina si asigurarea ii pe numele socrului meu.Mentionez ca intr-o depasire a pierdut controlul si ne-am rasturnat fara ca lovim alti participanti la trafic.
intrebare: Pot obtine despagubiri de la RCA, intr-un proces civil fara sa imi acuz sotia sau sa ii fac rau???
Nu este necesara deschiderea unui proces civil.
Deschideri un dosar de dauna si negociati cu asiguratorul. In primul rand obtineti plata cheltuielilor de spitalizare di a celor pentru ingrijirea medicala.
Numai daca asiguratorul nu este de acord cu suma solicitata trebuie deschis proces civil.
Insanatosire grabnica!
In primul rand este foarte important ce ati declarat la politie. In cazul in care declarati ca nu aveti pretentii de la sofer ( in cazul dumneavoastra sotia ), asiguratorul RCA nu mai garanteaza si nu mai sunteti inndreptatit la despagubiri morale si materiale. Mai mult decat atat, cheltuielile de spitalizare si de recuperare le veti suporta dumneavoastra!
Puteti sa nu depuneti plangere penala, dar nu va recomand o negociere cu asiguratorul din mai multe motive:
- intradevar primiti banii mai repede, dar mult mai putin ce se poate obtine prin instanta
- in cazul unor complicatii in viitor sau infirmitate, veti suporta dumneavoastra toate cheltuielile / nu veti fi indreptatit la alte despagubiri
- mai sunt cazuri cand se ajunge la o intelegere, dar asiguratorul nu plateste. Nu puteti face altceva decat sa asteptati pana platesc sau ajungeti tot la un proces civil ( neavand o hotarare judecatoreasca, nu puteti executa pe asigurator )
Sfatul meu este sa va sfatuiti cu un expert ( recomandabil un avocat ) in accidente rutiere si sa nu va grabiti cu despagubirea, ocupativa mai antai cu sanatatea dumneavoastra. Doar cand v-ati vindecat si aveti destule documente medicale sa demarati o actiune in instanta pentru despagubire.
Recuperarea prejudiciului se poate realiza prin promovarea unei actiuni civile impotriva societatii de asigurare ; in acest cadru procesual sotia dvs va avea calitatea de intervenient fortat!
Trebuie sa aveti in vedere ca in cazul unui proces civil veti avea obligatia platii taxei de timbru judiciar care se calculeaza in functie de pretentiile dvs ! - Ptr acest lucru puteti solicita ajutor public judiciar care poate consta in scutirea de la plata taxei de timbru judiciar sau puneti beneficia de o esalonare privind plata taxei.
Procedati si la avizarea asiguratorului privind accidentul produs si pretentiile dvs si in cazul in care asiguratorul nu respecta legislatia aplicabila in domeniu , puteti castiga si penalitati de intarziere in cuantum de 0,2% din suma acordata cu titlul de despagubiri civile ptr fiecare zi de intarziere de la data la care s-a constatat nerespectarea legislatiei de catre asigurator.
Toate cele bune !
La politie nu am dat nicio declaratie pana acum. Extista posibilitatea daca actionez printr-un proces civil impotriva asiguratorului, acesta la randul sau sa cheme in instanta pe vinovat (adica sotia mea) sa isi recupereze prejudiciul???
Iar daca sotia mea are calitatea de intervenient fortat asta inseamna ca se declara vinovata?
Prin cererea introductiva dvs veti face o descriere a situatiei de fapt privind modul de producerea al accidentului rutier in care veti indica inclusiv persoana care se face vinovata de producerea acestui accident si autovehiculul cu care s-a produs evenimentul rutier.
In cazul in care nu sunt incidente dispozitiile art 24 OUG 54/2016 sau art 58 din Legea 136/1995, depinde de data la care s-a produs evenimentul rutier, societatea de asigurari nu va putea recupera despagubirile civile de la persoana vinovata, respectiv sotia dvs!
Accident rutier
Dash
Buna seara,
Am suferit un accident rutier in urma caruia nu am avut nici o zi de spitalizare dar mai multe zile de recuparari medicale (30 de zile).
As dori ... (vezi toată discuția)