Buna ziua. Sper sa ma lamuriti. Eu cred ca raspunsul la aceasta intrebare este nu, dar vreau sa stiu exact de ce este nu.
Un proaspat tatic beneficiaza de 5 zile + 10 zile (cursuri de puericultura) acordate prin Legea 210/1999 . In contractul colectiv la nivel de unitate sunt prevazute 5 zile libere la nasterea unui copil. Citez: "In afara concediului de odihna, la cerere, salariatii au dreptul la un numar de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite, astfel:
- nasterea sau adoptiunea unui copil - 5 zile...."......etc.
Conducerea unitatii nu stie daca sa acorde 20 de zile sau 15 zile in total. In contractul colectiv nu scrie ca cele 5 zile se acorda conform Legii 210/1999, nu se mentioneaza ca e concediu paternal, doar niste zile libere. Nu se poate intelege ca firma acorda aceste zile suplimentar, in urma negocierii conducerii cu angajatii?
Va rog mult, daca ma puteti ajuta, problema trebuie rezolvata urgent. Multumesc mult.
cf CCM unic (art. 61 alin (1) lit. c)) la nasterea copilului taticul are dreptul la 5 zile libere platite.
daca tatitcul aduce dovada ca a urmat un curs de puericultura atunci mai are dreptul la 10 zile libere platite.
deci, in total 15 zile.
prevederile din CCM la nivel de unitate sunt conforme cu CCM unic. nu inseamna ca se adauga cele 5 zile din CCM la nivel de unitate la cele 15 (adica 5+10) din CCM unic.
ii veti acorda 15 zile libere platite.
aceste zile libere nu au nici o legatura cu concediul de odihna. adica, ele sunt ca un fel de concediu suplimentar acordat ptr nasterea copilului.
Multumesc mult pentru raspuns. Deci nu e nevoie de un act aditional la Contractul Colectiv prin care sa precizez ca zilele libere acordate tatalui la nasterea copilului reprezinta concediu paternal, conform Legii 210/1999 si CCM unic.
Zile libere platite
Patience
Daca nu mai exista Contract Colectiv de munca la nivel NAtional si nici CCM pe ramura nu mai este valabil, care sunt zilele libere platite pe ca angajatorul ... (vezi toată discuția)