avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternitate 2017
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternitate 2017

Buna ziua , in momentul de fata sunt salariat , dar am venituri si pe PF(Intrepridere individuala ) , intrebarile mele sunt :
- pentru calcularea indemnizatiei de ingrijiere a copilului se calculeaza 85% din toate veniturile ?
- se pot realiza venituri pe perioada concediului de ingrijiere a copilului , aici ma refer daca pot sa fiu angajat cu o ora pe zi ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lucid , utilizator 10:03, 3 Februarie 2017
1. OUG 111/2010
art.16
...
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
...
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

Astfel, pe durata CCC se pot realiza venituri supuse impozitului pe venit in cuantum de maxim 3189 lei intr-un an calendaristic fara a se suspenda plata indemnizatiei.

2. Indemnizaţia pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

OUG 111/2010
art.3
....
(4) În cazul în care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua în calcul toate veniturile lunare încasate de aceasta.
.....
(6) Pentru luna naşterii copilului se iau în calcul veniturile cuvenite pentru acea lună, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana dacă ar fi lucrat în toată luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizaţia de maternitate.
Sa inteleg ca pot sa fiu angajat, dar sa nu depasasc plafonul de 3189 lei ?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2017
Lucid, utilizator
Puteti fi angajat , dar nu in baza c.i.m. suspendat pentru CCC.
Acum am inteles .

Multumesc
Angajatorul imi spune ca daca intru in concediul de paterniate si C.I.M se suspenda, pe acea perioada nu se mai poate face inca un contract intre mine si acelasi angajator pe o ora sau doua pe zi. Este adevarat ?

Multumesc

Alte discuții în legătură

Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Venituri in timpul platii indemnizatiei crestere copil Kathe Kathe Buna ziua, As dori sa stiu, conform noii legi 66, ce tipuri de venituri sunt permise in timpul CCC si care e valoarea maxima a acestora, a.i. plata ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil -job part time cris1981r cris1981r Buna ziua, In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil, prelungit pana in august 2017 si as dori sa ma \"angajez\" part time 4 h/zi. Imi puteti ... (vezi toată discuția)