avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Venituri in timpul platii indemnizatiei crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Venituri in timpul platii indemnizatiei crestere copil

Buna ziua,
As dori sa stiu, conform noii legi 66, ce tipuri de venituri sunt permise in timpul CCC si care e valoarea maxima a acestora, a.i. plata indemnizatiei sa nu se suspende.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:22, 27 Iunie 2016
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor (modificata de Legea 66/2016):

Art. 2
(1) Persoanele care, in ultimii doi ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) se stabileste in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, si nu poate fi mai mica de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
...

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 si art. 9 alin. (4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
...

(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).

2. - Cuantumul minim al indemnizatiei este de 1250 x 85% = 1063 lei.
- Deci puteti obtine venituri profesionale in suma de 1063 x 3 = 3189 lei pe an calendaristic (1 ianuarie - 31 decembrie).
- Aceste venituri trebuie obtinute din alte surse decat cea pe care ati suspendat-o pentru a intra in CCC .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cic si contract colaborare gab11 gab11 Buna ziua, As dori sa stiu daca este o forma de angajare/colaborare (cateva ore pe zi nu full time) care sa poata merge in paralel cu concediul de crestere ... (vezi toată discuția)
Concediu paternitate 2017 Lucid Lucid Buna ziua , in momentul de fata sunt salariat , dar am venituri si pe PF(Intrepridere individuala ) , intrebarile mele sunt : - pentru calcularea ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil cu handicap de la 5-7ani se pot obtine venituri fara a fi suspendata indemnizatia? morty morty Buna ziua, Pe 28iunie 2016 am suspendat contractul de la firma si am intrat in crestere copil cu handicap de la 5-7 ani.Doresc sa va intreb care este ... (vezi toată discuția)