avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Instiintare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Instiintare preaviz

Dupa ce m-am intors inainte de termenul dorit de angajator dintr-o delegatie in afara tarii, acesta "m-a rugat" sa demisionez. Am acceptat sa demisionez cu acordul partilor, incepand cu data de 1.11.2016, dupa cum mi s-a dictat chiar de catre angajator.
Pe 29.11.2016 am trimis un mail cerand decizia de incetare a contractului de munca si o copie dupa actul aditional din delegatie (angajatorul nu dadea niciodata copie pe loc). Am primit prin posta actele respective in data de 5.12.2016, cand am vazut ca pe notificarea de demisie scrie ca mi se respinge demisia cu acordul partilor si ca va trebui sa intru in preaviz.
Mi s-a desfacut contractul cu data de 29.11.2016, eu nefiind instiintat ca am intrat in preaviz. Daca m-ar fi anuntat as fi putut lua inca o luna salariu sau in caz ca as fi dorit sa ma angajez in alt loc, mi-ar fi creat probleme.
Intrebarea mea este daca am o baza legala pentru a face o sesizare la ITM?

Cel mai recent răspuns: Oliviu22 , utilizator 14:57, 5 Ianuarie 2017
1. Nu exista demisie cu acordul partilor ... demisia poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Asadar, fie ati solicitat incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

3. ITM-ul nu are competenta in ceea ce priveste legalitatea sau nelegalitatea deciziei de incetare a c.i.m.. Acest atribut apartine instantei de judecata.
Termenul de contestare curge de ladata de 05.12.2016.
Avand in vedere ca ei mi-au desfacut contractul dupa perioada de preaviz, dar eu nu m-am prezentat la munca in aceasta perioada, deoarce nu am stiut, le pot cere salariu pe perioada respectiva? Am inteles ca in caz de absentare nemotivata se face o comisie disciplinara si daca s-ar fi facut asa ceva in cazul meu, nu ar fi fost obligati sa ma notifice?
Pe decizia de incetare a CIM scrie ca s-a facut conform art 81.
Multumesc pentru raspunsul anterior!
1. Nu este obligatorie cercetarea disciplinara pentru absente nemotivate pe durata preavizului , astfel c.i.m. poate inceta la expirarea preavizului prin demisie.

2. Daca nu v-au pontat nemotivat in perioada de preaviz, atunci aveti dreptul la plata salariului pe acea perioada.
Va multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie Nicoletapostolache Nicoletapostolache Buna seara, am și eu o problema..Vreau să mă mut in alt oraș unde am găsit și loc de muncă doar că actualul șef mă forțează să stau in preaviz ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)