avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proba vinzarii unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proba vinzarii unui imobil

Buna ziua. As avea si eu o rugaminte, daca poate sa ma lamureasca cineva. Dupa cate stiu eu, dovada transmiterii dreptului de proprietate in cazul unui imobil (apartament) se face in instanta cu un document autentic (nu sub semnatura privata ca in acest caz trebuie proces separat), mai exact cu extras de carte funciara. As ruga daca cineva poate sa-mi spuna daca este asa si, mai ales, am nevoie de articolul de lege care prevede acest lucru. Multumesc f. mult pentru rasouns.

Multumesc f. mult pt. raspunsuri dar as fi dorit si un art. de lege (Cod civil sau de procedura civila). Multumesc inca o data tuturor.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Pilu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 16:57, 4 Septembrie 2009
Daca nu se prezinta un contract de vanzare cumparare in forma autentica se poate prezenta drept dovada si extrasul de carte funciara care arata cine este proprietarul si eventual daca este ori nu bunul respectiv grevat de sarcini.
din punctul meu de vedere , dovada transmiterii dreptului de proprietate se face cu contractul de vanzare cumparare incheiat in forma autentica la un notar public.
dovada transmiterii dreptului de proprietate in cazul unui imobil (apartament) se face in instanta cu un document autentic (nu sub semnatura privata ca in acest caz trebuie proces separat)

daca obiectul contractului este un apartament, nu e nevoie de contract in forma autentica pt ca acesta sa fie valabil. forma autentica este prevazuta doar in cazul terenurilor.
in cazul dvs. puteti face dovada prin inscris sub semnatura privata, completat cu martori..etc.
Proba vanzarii unui imobil, in caz de litigiu, se face in fata instantei prin orice "mijloc de proba" admis de lege...iar daca instanta nu-si formeaza convingerea, in virtutea rolului activ pe care il are, poate "ordona" administrarea de noi probe astfel incat sa afle care au fost adevaratele raporturi juridice dintre parti, probele fiind coroborate...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare -cumparare bun imobil(apartament) sub forma unei harti scrise de mana.valabilitate juridica Giulia71 Giulia71 Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Asi dori sa stiu care este valabilitate juridica a unui contract de vanzare -cumparare bun imobil (apartament) ... (vezi toată discuția)
Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Hot. instantei jud. tine loc de act autentic? sonia.maria sonia.maria Poate instanta sa pronunte o hot. care sa tina loc de act autentic,in cazul in care promitentul-vanz nu se prezinta la notificarea prealabila a ... (vezi toată discuția)