avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Buna ziua!
Ma poate ajuta cineva cu o informatie, ca sa o numesc asa:
Ne confruntam cu urmatoarea situatie:
Angajat in cm la urgenta, se interneaza si vine cu medical atat pe perioada spitalizarii cat si dupa externare. Dupa externare i-au fost acordate 13 zile cu avizul medicului specialist. Dupa expirarea acestuia a venit iar cu medical si tot de la spital. Din cele vazute din normelor de aplicare a oug 158/2005 la art. 30 alin. 4 sectiunea a2a nu prea e normal, pt ca in norme e specificat ca trebuia sa mearga la medicul de familie sa ia cm de 7 zile si abia dupa de la spital.
Cum e corect?
Iar Cm-ul este incepand cu data de 19 dar este eliberat pe 20. Ce se face in aceasta situatie, pentru ca nu este corect?
Va multumesc anticipat pentru ulterioarele raspunsuri.
" Dupa expirarea concediului medical acordat la iesirea din spital in cazul in care starea pacientului nu permite reluarea activit
Cel mai recent răspuns: stan_iulia , utilizator 08:44, 7 Septembrie 2009
textul legii spune asa:
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, până la maximum 21 de zile calendaristice

Deci nu cred ca este vreo problema cu acordarea acelui emdical.
La externarea a acordat initial 13 zile si ulterior probabil inca 8 zile (pana la maximul de 21 de zile), deci se incadreaza in lege.

Faptul ca este acordat cu retroactivitate de 24 de ore este permis de lege, deci nu este nimic in neregula.

Toate CM trebuie vizate de medicul de familie.
Multumesc frumos, insa cred ca nu m-am exprimat bine. Si ca sa fiu mai explicita:
Deci are cm din 01.07 pana pe 06.07 cu spitalizare. Dupa are cm acordat de medicul de spital cu viza sefului de sectie pe 13 zile (07.07 - 18.07.) , acordat la data externarii adica 06.07 . Apoi vine iar cu medical in continuare de 12 zile (19.07. - 31.07) acordate de medicul din ambulatoriu fara nici o alta viza.
Deci depaseste cele 21 de zile permise de lege, si nici nu are viza de seful de sectie cel de-al treilea medical.
In plus al treilea certificat este vizat de alt medic de familie, adica nu cel intitial.
In norme este specificat ca numai in cazul imposibilitatii neprezentarii asiguratului la medic se poate da retroactiv cu 24 de ore. Cam care este considerata acesta imposibilitate sau este interpretabila.
Mentionez ca este un angajat "problema", care are si functie de conducere, cu un slariu nesimtit, iar medicalul a "invervenit" dupa depunerea demisiei. Ctr. trebuia sa inceteze pe 17.07.2009 iar medicalul este incepand cu data de 01.07 pana pe 14.09.2009.
In situatia asta cum putem proceda?
aha, inteleg
deci revenim
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, până la maximum 21 de zile calendaristice

este clar ca ultimul conecdiu medical nu are viza necesara.
Ca urmare nu il puteti pune in plata.
Il inapoiati angajatului si ii spuneti sa il duca frumusel la vizat la medicul de sectie.
Intre timp puteti verifica cu un telefon la unul din cei 2 medici de familie daca intradevar omul si-a schimbat in acest interval medicul de familie ales initial.
Ii dati in scris un termen scurt pentru aducerea medicalului, mentinand ca daca nu il prezinta pana la data de cu vizele legale, il veti considera absent nemotivat.

Cu cele 24 de ore retroactivitate medical, nu prea aveti ce sa contestati, este legal...

Si acum o interpretare la care va puteti gandi;
1. inradevar concediul medical este o cauza de suspendare a contrractului si implicit a preavizului, deci va decala data de preaviz.
2. daca nu tineti la efectuarea preavizului puteti renunta la el, cu instiintarea salariatului, si veti putea stabili ca data de incetrae a CIM prin demisie cu renuntare la preaviz, de exemplu, ziua in care ii puteti comunica aceasta instiintare.
3. desi nu am aplicat niciodata urmatoarea interpretare, eu cred ca ar putea sta in intsanta:

avand in veder ca demisia este o incetare din initiativa angajatului, nu este tinut angajatorul a nu ii inceta CIm in cazul in care angajatul are in preioada de preaviz un medical.
Aceasta obligatie revine angajtorului doar in situatia cand concedierea intervine din initiativa angajatorului, asa cum se precizeaza expres in codul muncii:

Art. 58. - (1) Concedierea reprezintă încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului
Art. 60. - (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;

Ca urmare, in cazul demisiei, fiind vorba de dorinta expresa a angajatului de a inceta CIM, se poate interpreta ca fiind legala incetarea contractului chiar in situatia in care a intervenit un medical.

Ce parere aveti?
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
stan_iulia a scris:

.... Apoi vine iar cu medical in continuare de 12 zile (19.07. - 31.07) acordate de medicul din ambulatoriu fara nici o alta viza.


- Acesta trebuie vizat de medicul de familie.

Deci depaseste cele 21 de zile permise de lege, si nici nu are viza de seful de sectie cel de-al treilea medical.

- Vedeti daca e pe acelasi cod diagnostic. Daca e pe altul are voie.

In plus al treilea certificat este vizat de alt medic de familie, adica nu cel intitial.

- Normal, a schimbat medicul, pentru a beneficia de alt concediu, in vederea sporirii nr. de zile de c.m. si a luat "boala de la capat". Nu ii interzice nimeni sa schimbe medicul.

In norme este specificat ca numai in cazul imposibilitatii neprezentarii asiguratului la medic se poate da retroactiv cu 24 de ore.

De unde reiese ca i-a dat retroactiv?
Medicalul initial si urmatorul au fost acordate corect: la externare in data de 06 pentru perioada de spitalizare 01-06 si in continuare, ambulatoriu (cu tratament acasa) pentru perioada 07-18. Este corect.
Multumesc mult pentru raspunsuri, am sa mai incerc sa vb la casa de sanatate careia de altfel le-am transmis medicalul cu rugamintea de a e comunica daca este corect si legal. In prima faza nu a fost platit asteptam raspunsul celor de la Pitesti, si aici fiind cusuta un pic cu ata alba, caci el chiar daca e din Pitesti are domiciliul in Bucuresti si sunt convisa ca totul e doar o "minciuna" ca sa o numesc asa. IAr referitor la boala este vorba din cate am inteles de o gastrita ceva, ca si cod e cod de boala obistnuita.Pentru ca avand un salariu "nesimtit" logic ca ii convine sa stea cat mai mult in medical, nu cred ca mai gaseste el alta vacuta cu asa mult lapte, de muls.
Ideea era ca inainte se facea o contestatie a medicalului, se cerea o expertiza, daca am fost informata corect. Acum nu mai stim cum se procedeaza.
Oricum va multumesc mult pentru raspunsuri si sa speram ca se rezolva, intr-un fel.
O zi buna si multa sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modul de completare a certificatului de concediu medical fabicolt fabicolt mod de completare la externare.Un angajat are concediu medical acordat la data de 23 ale lunii cu incepere din 11-24 pe linia de ambulatoriu si pe linia de ... (vezi toată discuția)
Durata acordare concediu medical la externarea din spital PaulHerta PaulHerta Buna ziua! In calitate de medic primar, cu aviz de la medicul de expertiza medicala de prelungire a unui concediu medical cu inca 30/31 de zile (dupa depasirea ... (vezi toată discuția)
Concediu medical lupi69 lupi69 Buna seara,am fost operat (interventie chirurgicala principala E00706-REZECTIA SUBMUCOASA DE CORNETE NAZALE,BILATERAL) am primit 5 zile concediu medical pe ... (vezi toată discuția)