bună ziua!
vă rog să-mi spuneți dacă contribuțiile sociale și impozitul pe salar achitate pentru salariații unui pfa sunt cheltuieli deductibile? de asemenea contribuția de sănătate a titularului pfa este deductibilă, pentru că știu că impozitul pe venit nu este.
mulțumesc!
Buna ziua,
Legat de cheltuielile cu cass care sunt înregistrate în evidență contabilă ca si cheltuieli deductibile,in declarația 200 ptr an 2016 ,la rd 2 cheltuieli deductibile care se scad din venitul brut,cass va fi cuprins în total cheltuieli deductibile sau totalul cheltuielilor deductibile va fi dinuat cu sumele reprezentând cass achitat în an 2016 ?
Va mulțumesc anticipat.
Va redau din instructiunile de completare ale d200:
rd. 2. Cheltuieli deductibile - se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea
realizării venitului, cu condiţia să fie efectuate în interesul direct al activităţii, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite, inclusiv contribuţiile sociale obligatorii plătite, potrivit legii.
rd. 2.1. Contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii - se înscrie suma reprezentând contribuţia de asigurări sociale plătită potrivit legii şi plăţile anticipate efectuate reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate, deduse potrivit legii.
Deci la rd. 2 sunt trecute toate, inclusiv cheltuielile care apoi sunt trecute separat la rd. 2.1
Mulțumesc pentru răspuns însă în noul model de declarație 200 conform OPANAF 3695,/2016 nu mai există rd 2.1 ci numai rd 2 cheltuieli deductibile,exclusiv contribuții sociale obligatorii
Da, am citit in noua varianta. Faceti asa cum scrie in instructiuni si nu le treceti:
Rd. 2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţii sociale obligatorii - se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii, care îndeplinesc condiţiile generale pentru a putea fi deduse, în funcţie de natura acestora, potrivit Codului fiscal.
Nu se cuprind cheltuielile reprezentând contribuţii sociale obligatorii, potrivit legii, datorate de
către contribuabil şi pentru care deductibilitatea acestora se acordă de organul fiscal în
conformitate cu dispoziţiile art. 75 sau art. 90 din Codul fiscal, după caz.