Buna ziua. Am un copil cu un barbat pe care nu il intereseaza nimic de el (in 3 ani, a sunat de 4 ori sa vada ce face fiul lui). Eu sunt in Italia, copilul e la parintii mei in Romania. As vrea sa ii aduc in august aici in vacanta pe toti (mama, tata, fratele meu si copilul) dar din pacate tatal copilului nu imi da semnatura pentru a-l putea scoate din tara. Cum trebuie sa procedez pentru a obtine aceasta semnatura?Multumesc anticipat pentru raspuns.
Aveti doua optiuni. ! Sa solicitati instantei sa suplineasca acordul tatalui pentru a scoate copilul din tara si a i se elibera pasaportul. 2. Puteti solicita instantei de judecata sa dispuna ca exercitarea autoritatii parintesti sa fie efectuta exclusiv doar de d-voastra. In acest ultim caz nu veti mai avea nevoie de acordul lui la nici o institutie.
Buna ziua,
In temeiul prevederilor art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: ” deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca, iar conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005 minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”
In acest sens se poate actiona in instanta.
Maxim se pierde în oricare varianta, în a doua se poate sa nici nu reușiți, riscul e mai mare.
Dacă depuneti cerere acum pt suplinire acordului sa faceți pașaport și sa vina în vacanta, aveți o hotarare favorabila pana la vara.
Avocatul va costa cat stabiliti impreuna pt o acțiune, oricare ar fi ea.