Mă numesc Andrei A., sunt cetăţean român şi sunt la muncă în străinătate ( Germania ). Logodnica mea e în ţară ( România - la fel cetăţean român ). Am decis să ne cununăm civil. Eu nu am timp să merg în ţară din cauza job-ului aşa că am hotărât să ne cununăm aici. Lovindu-ne de tot felul de probleme, cu chiu şi vai am făcut rost de toate actele, apostile, traduceri şi legalizări, plimbări la ambasade/consulate, etc. şi am reuşit să ne programăm pentru cununie aici ( Germania ). Din motive neclare logodnica nu poate să îmi poate lua numele dar nici nu-şi poate păstra numele ei ( nu am înţeles prea bine pentru că eram şi entuziasmaţi pentru că în sfârşit ne putem cununa ). Şi domnul de la primărie a spus că va trebui să poarte ambele nume. Săptămâna viitoare merg la primărie să clarific problema. Din câte am auzit în ţară nu este legal să porţi 2 nume de familie aşa că întrebările mele sunt: Se poate lovi logodnica de viitoare probleme ( gen: schimbatul buletinului/paşaportului ) în România? O va afecta în vreun mod?
Iniţial, am vrut să procedăm aşa doar că ni s-a părut mai complexă procedura, plus că ea e în ţară şi eu aici. Mai vine problema distanţei. Eu stau într-un oraş de pe lângă Stuttgart. Până în München sunt în jur de 230 de km. Nu asta ar fi problema. Problema este că nu prea mi-ar da liber de la lucru să mă plimb până la München doar ca să aflu că îmi mai trebuie şi aia şi aialaltă. Priveam procedura ca pe un risc dar până la urmă tot la asta cred că voi ajunge... Aşa am primăria la 2 paşi. Chiar nu am idee cum voi proceda şi săptămâna viitoare sunt programat la cununie.
Dacă până la urmă voi ajunge să mă cunun la ambasadă îmi poţi spune, te rog, în cazul în care ştii, se procedează ca în ţară? Trebuie să ne lăsăm actele şi să aşteptăm 10 zile ca în România? Şi după să ne întoarcem iar să ne cununăm? Sau?
Buna ziua,
Conform Art. 282 Cod Civil
Alegerea numelui de familie
Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.
Deci puteti pastra numele reunite.
Mulţumesc mult de răspuns! Mă simt mult mai uşurat. Sper că nu sunt nesimţit în a-mi permite de a mai pune o întrebare: Am găsit între timp nişte subiecte pe tema asta pentru interesul propriu şi în fiecare subiect apare o problemă: în cazul în care cei doi viitori soţi decid ca soţia są poarte ambele nume, cele 2 nume trebuiesc despărţite de vreo liniuţă, sau? Gen: eu sunt Popescu Dan, ea e Pop Sorina, atunci viitorul ei nume va fi: Popescu Pop Sorina sau Popescu-Pop Sorina? Ştii ceva despre asta? Nu de alta dar problema asta apare în fiecare topic pe care îl citesc.
Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata 2012
Art. 66
(1) La intocmirea actului de nastere, precum si a celorlalte acte de stare civila, numele de familie si prenumele titularului se scriu in limba materna, folosindu-se alfabetul latin.
(2) Numele sau prenumele formate din doua sau mai multe cuvinte se scriu cu cratima.
Casatorie
Iuliana 92
Buna ziua! Am o intrebare, anul acesta avem cununia civila, iar eu as dorii sa imi pastrez si numele meu de fata, si sa il iau si pe al sotului, este ... (vezi toată discuția)