OG 28/2009 reglementeaza masuri de protectie sociala.
Procedura de acordare somaj este mentionata de catre L76/2002care mentioneaza ca se beneficiaza de ajutor de somaj in situatia in care CIM a incetat din motive ce nu tin de angajat.
Este necesar stagiu de minim 12 in ultimile 24 luni premergatoare,conform art 17 alin 1 raportat la art 34 L 76/2002
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. e) din Codul muncii, “Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.”
De asemenea, conform art. 53 alin. (1) din cod, “pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.“
Pe durata acestei întreruperi temporare de activitate salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
Daca se decide masura somajului tehnic salariatii vor primi decizii de suspendare a contractelor individuale de munca intemeiate exact pe aceste dispozitii legale aminitite anterior.
In decizie vor fi specificate “motivele economice, tehnologice, structurale sau similare”, dupa caz, care au determinat luarea acestei masuri de catre conducerea societatii si perioada pe care se instituie masura.
Aceasta decizie va purta semnatura salariatului de luare la cunostinta.
Deciziile de suspendare in temeiul art. 52 alin. (1) lit. e) din Codul muncii vor fi depuse potrivit art. 2 alin. (2) din Legea nr. 130/1999, republicata, la inspectoratul teritorial de muncă în termen de 5 zile de la perfectarea acestora.
Prin prisma OUG 28/2009, pe perioada somajului tehnic veti continua sa va platiti salariatii, dar nu cu salariu din moment ce nu mai presteaza temporar activitatea, ci cu o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Pe durata întreruperii temporare a activităţii, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori, cât şi de salariaţii care beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Totodata, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, plătite din fondul de salarii, pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului, nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 3 luni în anul 2009, în înţelesul impozitului pe venit prevăzut de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Un raspuns complet ati primit de la Gabriela.
Imi permit sa-i mai acord Gabrielei cateva aplauza suplimentare :)
=D> =D> =D> si sa ma bucur ca avem alaturi un nou consultant de apreciat!
Mai pot adauga ca acest asa-zis "somaj tehnic"= intrerupere activitate nu trebuie sa fie in mod necesar continuu.
Adica puteti stabili ca intrerupeti activitatea doar pentru anumiti angajati, perioadele de intrerupeer pot fi discontinue, in functie de necesitatile pe care le aveti.
De beneficiul legii 28 veti bevenficia pe o duarta total de 90 de zile pentru oricare din angajatii afectati.
Somaj tehnic
gabita2000
Buna ziua,
As vrea sa va intreb in primul rand ce inseamna somaj tehnic. Am inteles ca este 75% din salariu?
Acest somaj ma afecteaza pe mine in privinta ... (vezi toată discuția)