avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina la ITM si medicina muncii?

Buna ziua, avand in vedere ca este angajata la o firma care sediul il are in alt oras, iar la locul de munca nu exista resurse umane, angajata este obligata sau este de datoria ei sa declare personal sarcina la itm si la medicina muncii? Nu angajatorul are aceasta obligatie?sau seful de magazin?
Are scrisoare medicala de la medicul ginecolog si de la medicul de familie cu reducerea programului de lucru la 6 ore. mentionez ca actualmente programul este de 12 ore, o zi da, o zi nu! aceasta reducere de program la 6 ore, respecta in continuare programul actual (o zi da o zi nu ) sau trebuie sa vin in fiecare zi 6 ore? eu inteleg prin reducerea programului de lucru ca fiind redus programul ca si ore de lucru, corect? pentru ca sefa de magazin i-a spus ca ii reduce programul la 6 ore dar trebuie sa vina in fiecare zi la servici ca sa isi faca orele de lucru pentru a lua salariul.
Multumesc mult pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 7 Ianuarie 2017
1. OUG 96/2003
Art. 2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
.....
c)salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;
.......

Asadar, angajatorul trebuie anuntat in scris.


2. OUG 96/2003
Art. 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
....

Astfel, angajatorul are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea si nu salariata.
In situatia in care angajatorulnu-si indeplineste aceasta obligatie, salariata se poate adresa ITM-ului.

3. În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. (art.13 din OUG 96/2003)

Reducerea timpului de munca nu inseamna si scutirea de a indeplini sarcinile de serviciu in perioada cat este prezenta la munca.

4. Durata timpului de munca prevazuta in c.i.m. este de 12 ore/zi, alternativ o zi da, una nu? In Codul Muncii se prevede ca , pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie 6 ore Mateiutza Mateiutza Buna O salariata gravida ne-a adus de la medicul de ginecolog o recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore Mai trebuie sa anunțam la medicina ... (vezi toată discuția)
Protectia maternitatii Catalina Covaliu Catalina Covaliu In situatia in care o colega, anunta doar verbal \\"starea\\" de sarcina, care sunt pasii care trebuie urmati? Atat de catre angajator, insa si de catre ... (vezi toată discuția)
Reducere program gravide mihaela1707 mihaela1707 Buna ziua, O angajata anunta in scris angajatorul ca este gravida in saptamana 9-10 de sarcina iar in săptămâna 14-15 aduce o cerere insotita de o ... (vezi toată discuția)