avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat

Intrebarea mea este simpla:
Are politia competenta, din punctul dumneavoastra de vedere, sa constate incalcarea linistii locuitorilor prin producerea de zgomote de catre un aparat de aer conditionat care urla la cativa metri de fereastra ta si nu poti dormi noaptea din aceasta cauza?

Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 13:32, 16 Ianuarie 2017
Nu prea. Sesizați Direcția de sănătate publică pentru această problemă. Vor veni la fața locului pentru a constata dacă cele sesizate sunt reale și vor lua măsuri.
Nu prea?

Nu inteleg.
De ce? Spune undeva ca nu pot constata asa ceva?

Legea prevede.

Ia uitati-va in video din link:

[ link extern ]

Observați doua lucruri:

1. E noapte
2. Distanta de la unitatea AC pana la locuință (~1,5M) si pana la fereastra (~2M).

Va mai precizez suplimentar faptul ca aceasta unitate a fost montata fara aprobarea proprietarului si ca functioneaza fara oprire. Zgomotul este evident. Numai vorbesc de vibratie care te scoala din mormant. Doamna care sta acolo doarme la 2 metri de acel aparat si ma mir cum mai rezista caci din ce am vazut eu in casa la dumneaei e absolut infernal. Mai mult mi-a spus ca de foarte multe ori miroase a ars de la acea unitate de AC probabil aceasta supraîncălzindu-se de la funcționarea continua.

Ia uitati-va si in video de mai jos unde masuram valoarea decibelilor (cu un aparat neomologat dar nu cred ca masuratoarea de la DSP va diferi cu mult ca nu are cum, treaba fiind clara, cat sa fie toleranta??? mai mult de cateva procente nu are cum, se si aude de altfel cat de intens este zgomotul).

[ link extern ]

Eu vad clar ca politia are in atributii sanctionarea acestor fapte.
In lege scrie asa:
tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat

Sa o luam metodic:

1. Este tulburare?
2. Este fara drept?
3. Se produc zgomote?
4. Este implicat un aparat?

Aici legea nu prevede ora si nici nu spune ca trebuie constatat cu vreun instrument ori altceva de catre agent. E simplu ca "Buna ziua". Nu mai vorbesc de articolul urmator din lege care este foarte explicit.

Sau vreti sa spuneti ca ei nu constata zgomote pe STAS 10009-88 sau STAS 6156 - 86 care prevede 35db ca nu au aparate de masura?

Atunci cum pot constata si sanctiona pe unul care bormasineaza noaptea in bloc sau amenda pe unul care urla noaptea si aceste zgomote nu? Atunci au sonormetru? Este acelasi lucru.

Va invit sa cititi si aici:

www.avocatnet.ro/content/art...

Aceiasi poveste mi-a spus-o o data si un operator de la 112 dandu-se ca ei nu au competenta. Eu cred ca doar fenteaza legea si nu isi fac corect datoria si daca esti slab ti-a inchis gura.

Ce vrea sa spuna?
Ca e perfect legal sa iti urle cineva/ceva in cap toata noaptea sau NON STOP si doar DSP poate constata dar nu are program de lucru noaptea ori nu au sonormetre sau acestea nu scot bon (cum am citit aici pe forum asemenea ineptii, ca nu s-a putut constata ca o discoteca omoara prin zgomot locatarii vecini dar sonormetrul nu scotea bon si agentii de politie nu au putut opri activitatea/constata contraventia)? Mi se pare mai mult o problema de incompetenta decat de necompetenta iar aceasta din punctul meu de vedere trebuie sanctionata disciplinar. Adica ce? Exact ca in povesti. Politistul sta si se uita la unu' care isi ia topoare in cap? Mi se pare ceva de neacceptat. Mai ales ca legea prevede si le da competenta. Restul mi se par vrajeli tipic romanesti pentru a nu lua atitudine.

Atatati-mi mie unde scrie ca au acest drept (sa nu respecte normele de convieţuire socială, ordine şi linişte publică ) daca tot ati spus ca "Nu prea". Ori aceste norme sunt aparate de politie nu de DSP prin Sanepid.
Asta e alta mancare de peste... Daca vrei sa ii dai in judecata sa ii obligi sa mute unitatea de acolo. Instanta iti cere "proba". Dar pentru a constata si sanctiona contraventional incalcarea linistii prin acele zgomote politia are perfecta competenta fara aparatura specifica, doar printr-o simpla contatare vizuala/auditiva.
Daca ar fi sa merg pe aceasta logica nici pe hot nu l-ar putea aresta cand il prinde politistul furand ca nu il are filmat cu un aparat video "omologat" din care sa reiasa fara dubiu ca acesta este hotul si sa se vada ce a furat. Prostii. Simpla observare a comportamentului talharului din care politistul observa cum smulge un lant de aur de la gat unei persoane si apoi il gaseste asupra lui este suficient sa il bage pe faptuitor la beci. Treaba e simpla. A venit politistul, a vazut ca urla aparatul, poate solicita inchiderea acestuia sau constata contraventia.

Cine sa apere normele de convietuire sociala, ordinea si linistea publica daca nu politia?

Eu spun ca au perfect aceasta atributie/obligatie sau daca constata ca nivelul de zgomot este in dubiu (e la limita dintre mic si acceptabil) sa sesizeze organele competente in a desfasura masuratori.
Dar cand treaba e clara si iti dai seama fara aparat de masura a sunetului ca e o depasire a nivelului minim de respect pentru normele de convieţuire socială, ordine şi linişte publică eu cred ca agentul foarte clar poate constata contraventia si aplica un avertisment sa zicem in prima instanta iar apoi bineinteles aplica o amenda.

Din ce imi spuneti dumneavoastra rezulta ca cel care creaza acest disconfort este autorizat sa tulbure linistea publica, dar nimeni nu are dreptul sa creeze disconfort fonic celor din jur. Nu cred ca in autorizatia de functionare a vreunui agent economic sunt prevazute exceptii de la lege iar constatarea se poate face foarte simplu, noi complicam treaba cand ea este simpla.

Astept si alte pareri.

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2017
giv, utilizator
Astept si alte pareri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vrea sa dezbata nimeni acest subiect.
Eu am ceva argumente. As fi interesat daca ar veni si cineva cu alte argumente pro sau contra sa incercam sa dezlusim acest mister.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la liniste la apartament AnaEva AnaEva Buna ziua, Vecina are un catel care latra incontinuu, zi si noapte, am înregistrări la 1,3, noaptea, problema persista din iulie 2017 de cand m-am mutat ... (vezi toată discuția)
Ce spune legea 61/1991 despre restaurantele în aer liber în ... VioletaGH VioletaGH Ce spune legea 61/1991 despre restaurantele în aer liber în privința ordini și liniștii publice 2023 (vezi toată discuția)
Buna seara.locuiesc la sat și un vecin și- a făcut bar terasa ... Carază Elena Carază Elena .Buna seara..Locuiesc la sat și un vecin și- a făcut bar, terasa fiind la 8m de geamul meu.In fiecare seara pune muzica și cei prezenți urlă si fac ... (vezi toată discuția)