Sunt insarcinata in 19 saptamani. Acum 2 luni si ceva mi-am notoficat in scris angajatorul prezentand o notificare in scris insotita de adeverinta de la medicul specialist care sa ateste starea mea.
Acum cateva zile am prezentat o adeverinta de la medicul specialist, din nou, prin care se recomanda reducerea programului la 6 ore, pe motiv de sarcina, dar au zis ca acea adeverinta trebuie inlocuita de o scrisoare medicala insotita de mai multe explicatii. Asta am si facut, am adus scrisoare medicala 2-3 zile mai tarziu, in care scria ca este necesara reducerea programului datorita sarcinii si iminentei de avort.
Cei de la HR m-au pus sa fac o cerere scrisa de reducere a programului insotita de adeverinta medicala si m-au pus sa semnez un act aditional de reducere a programului de munca la 6 ore, in baza art. 41 alin (1) ale legii 53/2003 privind codul muncii. Neavand experienta juridica, am semnat, crezand ca legea are legatura cu protectia privind maternitatea la locul de munca. Nu mica mi-a fost surprinderea, cand am ajuns acasa si am realizat ca actul aditional nu are nici o legatura cu faptul ca sunt insarcinata sau ca le-am prezentat o adeverinta medicala si acea modificare se face la recomandarea medicului.
Intrebarea este...acum, ca m-am ars destul de urat...ce pot face pentru a contesta / lua masuri? Nu am primit nimic de la medicina muncii, sincer nici nu cred ca a fost notificata cu privire la sarcina mea, si nici ITM-ul nu cred ca a fost instiintat.
Prin urmare, ce as putea face, din punct de vedere legal, in privinta asta? Sincer nu intentionez sa mai port vreo discutie cu ei in absenta unui avocat, intrucat nu cred ca isi are rostul. Cam tot ce s-a facut pana acum, a fost total in afara legii protectiei maternitatii la locul de munca...
1. Nici nu trebuia mentionat in actul aditional faptul ca sunteti insarcinata, ci doar modificarea timpului de munca.
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod. (3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
2. Instiintarea ca sunteti insarcinata are numar de inregistrare de la angajator?
3. OUG 96/2003
Art. 7
(1) În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de către o salariată că se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e), acesta are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea.
....
Astfel, angajatorul are obligaţia să înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază îşi desfăşoară activitatea si nu salariata.
In situatia in care angajatorul nu-si indeplineste aceasta obligatie, salariata se poate adresa ITM-ului.