avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore

buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional sau daca este legal aceasta modificare
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
simion maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 21:44, 11 Decembrie 2009
Modificarea CIM trebuie facuta cunoscuta la ITM, deci nu se poate fara act aditional.Presupun ca angajatul sunteti dvs. si sunteti de acord cu reducereaB-)
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
nucu$, utilizator
Orice modificare a contractului individual de munca (salariu,functie,durata,incetare,suspendare,etc) trebuie facuta cu acordul ambelor parti,in scris,prin act aditional sau decizie.
In situatia in care starea de sanatate nu permite un program de 8 ore de munca, se poate reduce acest program la 6 ore sau mai putin?
cu afectarea drepturilor salariale sau fara?
de ex la gravide stiu ca au dreptul la reducerea programului de lucru, dar in cazul unei persoane care a stat in concediu medical f mult timp, din probleme f serioase de sanatate, si care ar dori sa se intoarca la serviciu dar nu poate rezista 8 ore, ce se poate face?
va multumesc!
Aduceti angajatorului un document medical din care sa rezulte faptul ca se recomanda reducerea programului normal de munca cu 2 ore, din motive medicale.
In mod normal, acest document trebuie sa ajunga la medicul de medicina muncii al unitatii dvs., care va va intocmi o noua Fisa de aptitudini cu aceeasi recomandare de reducere a programului de lucru.
In acest caz, reducerea programului de lucru se face cu diminuarea drepturilor salariale, corespunzator timpului lucrat.
Intr-adevar, legislatia actuala prevede doar pentru gravide, ca reducerea programului de lucru la recomandarea medicului se face fara diminuarea drepturilor salariale, dar dvs. nu sunteti in aceasta situatie.
Este valabila doar pentru salariatele insarcinate reducerea programului fara afectarea drepturilor salariale.
Angajatul trebuie sa prezinte documente medicale in acest sens, o recomandare care trebuie sa ajunga si la medicul de medicina muncii al angajatorului. Daca se va impune aceasta modificare a programului, atunci salariul va fi afectat de modificare.

Alte discuții în legătură

Cerere de dispensa celina2000 celina2000 Buna ziua! In urma unei cereri de dispensa de 6 ore din cele 16 ore lunare acordate pentru consultații prenatale, conducerea locului meu de munca mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide imosoft imosoft Buna ziua, Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in ... (vezi toată discuția)
Reducere program lucru gravide ContSters88583 ContSters88583 Sunt insarcinata in 17 saptamani si am probleme de sanatate frecvent din cauza sarcinii. Sofez cam 250 km pe zi si ma simt extrem de rau. Acum o saptamana am ... (vezi toată discuția)