avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Reducere program lucru gravide
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Reducere program lucru gravide

Sunt insarcinata in 17 saptamani si am probleme de sanatate frecvent din cauza sarcinii. Sofez cam 250 km pe zi si ma simt extrem de rau. Acum o saptamana am adus la departamentul de resurse umane o scrisoare medicala de la la medicul ginecolog prin care d-lui recomanda reducerea programului de lucru cu 1/4 conform legii.Angajatorul a intocmit un raport de evaluare in care specifica ca intr-adevar am dreptul la aceasta reducere numai ca in cazul meu "nu este cazul", ba din contra doar in ultima luna de sarcina este interzis sofatul. Pe acest medic de medicina muncii care a intocmit raportul nici macar nu l-am vazut la ochi, dar nici nu mi-a cerut analize sau altceva din care reiese ca am probleme de sanatate si de aceea am primit respectiva recomandare medicala. Pot face ceva in acest sens in afara de a intra prin concedii medicale? Adica il pot obliga intr-un fel sa imi reduca programul?
Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca
t drepturile salariatelor


- in baza raportului de evaluare efectuat, salariata trebuie sa fie instiintata despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care poate fi supusa la locul ei de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atat angajatorul cat si salariata;
- in cazul in care o salariata desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, angajatorul este obligat sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale in cel mult 15 zile lucratoare de la data incheierii raportului de evaluare a riscului;
- pentru salariatele care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, angajatorii au obligatia de a le modifica locul de munca respectiv, astfel incat sa li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau pentru miscare;
- salariatele nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte; in cazul in care sanatatea salariatelor este afectata de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitarii scrise a salariatei, sa o transfere la un loc de munca de zi, cu mentinerea salariului de baza brut lunar;
- salariatele nu pot desfasura munca in conditii cu caracter insalubru sau greu de suportat; in cazul in care o salariata care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau greu de suportat este gravida, a nascut recent sau alapteaza, angajatorul are obligatia sa o transfere la un alt loc de munca, cu mentinerea salariului de baza brut lunar, pe baza solicitarii scrise a salariatei;
- angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, in limita a maximum 16 ore pe luna, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale;
- salariata gravida care nu poate indeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului, are dreptul la reducere cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale.
Desi este mentionat in acest raport ca riscul este mediu si ca pozitia ortostatica poate afecta sarcina, recomandarea medicului de medicina muncii spune ca nu este cazul sa fie micsorat programul . Medicul ginecolog cat si cel de failie mi-au recomandat micsorarea programului sau schimbarea locului de munca. Ultima varianta nu este posibila. Intrebarea mea este daca medicul de medicina muncii, desi nu este specialist, are ultimul cuvant sau trebuie sa mai apelez catre altcineva?
-duceti in scris angajatorului si medicului de medicaina muncii parerile celor doi medici.

daca cititi bine mai sus, reducerea programului de lucru ......................, nu are caracter de recomandare ci de obligatie !!!!!!!!!
Ultima modificare: Vineri, 21 Ianuarie 2011
Popa Adrian, Contabil
Multumesc de raspuns...dar daca deja au scris pe raportul de evaluare ca "nu este cazul reducerii" nu stiu daca se mai poate face ceva. Cel putin asa sustine angajatorul.
Raportul de evaluare are caracter informativ la momentul in care s-a redactat, venind cu noi elementeacesta se poate modifica.
Este vorba de sanatatea dumneavoastra, asa ca mergeti si va spuneti [nctul de vedere !!!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata gravida Dinush Dinush Astazi am aflat ca o salariata este insarcinata. Ne-a transmis o notificare din care reiese acest lucru. Care sunt demersurile necesare in acest caz? Cum se va ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie anuntat angajatorul ca sunt gravida? noa.brigi noa.brigi Cand trebe anuntat angajatorul ca sunt gravida si cum? Si in continuare ce demersuri sunt pana la intrarea in concediul prenatal? (vezi toată discuția)
Program de lucru femeie insarcinata...... Letycia Letycia Buna ziua , Am si eu niste nelamuriri , sunt insarcinata trim. I , am anuntat angajatorul in scris despre starea mea . Progamul meu de lucru este de 8h pe ... (vezi toată discuția)