avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducerea timpului de lucru de la 8 la 6 ore

buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional sau daca este legal aceasta modificare
Ultima modificare: Marți, 13 Octombrie 2009
simion maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 21:44, 11 Decembrie 2009
OUG nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede:
Art. 13. - În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

deci, angajatorul este obligat sa respecte recomandarea medicului de reducere a programului de lucru cu pana la 2 ore / zi, fara diminuarea salariului (lucrati 6 ore si va plateste 8 ore!!!)
medicul de medicina muncii nu poate decat sa ia act de situatie, aceasta preveder angajatorul trebuie sa o respecte oricum!
va urez succes

ps: puteti beneficia de aceasta reducere a programului de lucru pana cand intrati in concediul prenatal
in fiecare luna, cand mergeti la controlul periodic, aduceti angajatorului o scrisoare medicala in care se specifica "se mentine recomandarea de reducere a programului de lucru"
de retinut ca beneficiati lunar si de o dispensa medicala de pana la 16 ore, platite de angajator, pentru efectuarea analizelor si investigatiilor medicale necesare

Art. 15. Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensã pentru consultatii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lunã, în conditiile prevãzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigatiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fãrã diminuarea drepturilor salariale.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2009
radlili, utilizator
simion maria a scris:

buna ziua!va rog sa imi spuneti si mie daca se poate reduce timpul de lucru de la 8 la 6 ore din probleme economice fara sa se incheie nici un act aditional sau daca este legal aceasta modificare


Daca sunteti bugetar se poate!#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de dispensa celina2000 celina2000 Buna ziua! In urma unei cereri de dispensa de 6 ore din cele 16 ore lunare acordate pentru consultații prenatale, conducerea locului meu de munca mi-a zis ... (vezi toată discuția)
Dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale pentru angajatele gravide imosoft imosoft Buna ziua, Am niste intrebari legate de dispensa de 16 ore lunar pentru consultatii pre-natale, in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in ... (vezi toată discuția)
Reducere program lucru gravide ContSters88583 ContSters88583 Sunt insarcinata in 17 saptamani si am probleme de sanatate frecvent din cauza sarcinii. Sofez cam 250 km pe zi si ma simt extrem de rau. Acum o saptamana am ... (vezi toată discuția)