avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond de rulment

Buna ziua,
Am si eu o problema legata de fondul de rulment al blocului,presedintele asociatiei de proprietari a afisat la un moment dar un anunt la avizier ceva de genul daca nu achitati fondul de rulment nu vi se vor mai incasa banii pe intretinere,eu fiind cu intretinerea achitata la zii,iar la fondul de rulment am o datorie de 50 de lei,as dori sa stiu daca sunt obligata sa achit acest fond de rulment,deoarece nu doresc sa il achit atata timp cat in bloc exista cativa restantieri cu sume considerabile,iar in bloc nu s-a facut nici o renovare de aproximativ 10-15 ani.
A doua problema pe care o am ar fii urmatoarea: as dori sa stiu unde sau cui trebuie sa ma adresez in privinta oamenilor care locuiesc in bloc dar nu sunt trecuti la intretinere,presedintele blocului stiind de aceasta problema dar nelund nici o masura,tin sa mentionez ca administrator nu avem.
Va multumesc anticipat.
Georgiana Tone
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:14, 5 Septembrie 2009
Fondul de rulment (din insasi denumirea lui rezulta asta) reprezinta o suma de bani pe care proprietarii/locatarii o lasa la dispozitia asociatiei pentru a achita facturile de utilitati (apa, electicitate, caldura, etc.) pana in momentul cand se incaseaza intretinerea.

Mai explicit: furnizorii emit facturile pentru luna august la inceputul lunii septembrie, acestea au scadenta in maxim doua saptamani, dar administratorul nu poate incasa banii de la locatari in acest timp avand in vedere ca pana prelucreaza toate datele si afiseaza listele si incaseaza banii dureaza mai mult. Aici intervine rolul fondului de rulment ca suma tampon.

La a doua problema e greu de dat un sfat decat ca sta in puterea proprietarilor/locatarilor, in speta a Adunarii Generale (care, in principiu, poate fi convocata de oricine) sa-i schimbe pe cei ce nu-si fac treaba.
Ultima modificare: Vineri, 4 Septembrie 2009
Iulian MANEA, Contabil
Multumesc frumos,
sa inteleg ca tot in "puterea" presedintelui de bloc are rezolvare a doua problema.
O seara placuta
Nu neaparat! Si dvs. ca proprietar puteti convoca Adunarea Generala daca adunati, pe baza de tabel nominal, semnaturile a cel putin 20% din proprietarii, membri ai Asociatiei!
1. Referitor la fondul de rulment sunt total de acord cu raspunsul dat de @Iulian Manea cu completarea ca sunteti obligat conform legii sa platiti acest fond de rulment si la acesta se pot aplica si penalizari de intarziere ca la orice suma restanta.
2. Pentru persoane care locuesc in bloc si nu sunt trecute la intretinere e bine sa faceti o sesizare la presedintele asociatiei cu date cat mai concrtrete. Adica spuneti ca la apartamentul 15 locuiesc un nr de 5 persoane si solicitati trecerea acestora la cheltuielile de intretinere. Presedintele, in functie de regulamentul intern , de hotararile adunarii generale, poate stabili in comitet trecerea la cheltuieli a vecinilor asa cum spuneti dv , eventual dupa o informare si la cei direct vizati sau la alti vecini.
Nu trebuie sa convocati adunarea generala si sa schimbati presedintele , asa cum sugera cineva mai inainte, ca un presedinte de asociatie care are 7 scari nu poate sa stie mereu totul fara a fi ajutat.
HG 1588/2007 art 24-(10 prevede"In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente,asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment.De regula fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice"
Fondul de rulment este individiual ,putand fi utilizat numai pentru acoperirea eventualelor neplati ale titularului.Suspiciunea dvs referitoare la utilizarea fondului dvs de rulment pentru acoperirea neplatilor tertilor,este nefondata.
Referitor la problema persoanelor existente in imobil cu statut incert,sesizati sectia de politie in raza careia se afla locatia,concret cu apartamentele la care aveti cunostiinta despre existenta de persoane straine de imobil si netrecute in cartea de imobil .
Pentru cercetarea sesizarii se va dispune echipaj care urmeaza sa procedeze la verificarea documentelor de identitate ale persoanelor eventual gasite la momentul verificarii.De regula la prima verificare se dispune atentionarea proprietarilor care detin persoane,fara a le trece la intretinere.

Alte discuții în legătură

Administratora a cheltuit banii din fondul de reparatii androidu androidu Buna seara. Am cerut scris , in calitate de locatar al blocului, catre administratora sa mi dea un raport, cu situatia de la fondul de reparatii de pe un an ... (vezi toată discuția)
Plati datorii furnizori DanAlyna DanAlyna Buna ziua, In cadrul Adunarii Generale s-au luat urmatoarele decizii: - bugetul de cheltuieli pentru: presedinte: 100 lei/luna; lucrari ce nu necesita ... (vezi toată discuția)
Fond de rulment niculina_mih niculina_mih Locuiesc in Constanta intr-un apartament de 40 mp,cu doua camere.Administratorul asociatiei a stabilit suma de 230 Ron pentru un ap. cu 2 camere iar pentru un ... (vezi toată discuția)