avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nerespectare program vizitare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nerespectare program vizitare minor

Cum tb sa procedez in cazul in care mama nu ii ingaduie copilului sa fie luat de mine cf program de vizitare?

Ma intreb ce va face un executor judecatoresc in cazul in care minorul va spune ca nu doreste sa vina cu mine (in conditiile in care mama il invata constant pe copil sa spuna ca nu vrea sa vina la mine. )?
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 10:49, 9 Ianuarie 2017
Din fericire la acest moment exista instrumente juridice prin care se poate interveni in situatia unui abuz exercitat de unul dintre parinti in a nu respecta dreptul celuilalt parinte de a avea legaturi personale cu minorul.
Astfel, pe langa prevederile art. 379 alin 2 Cod penal care califica drept infractiune aceasta fapta, avand posibilitatea depunerii unei plangeri penale, exista si alternative civile prin care puteti promova actiuni la instanta civila de sanctionare pecuniara a celuilalt parinte pentru nepremiterea accesului la propriul copil.
uira a scris:

Ma intreb ce va face un executor judecatoresc in cazul in care minorul va spune ca nu doreste sa vina cu mine (in conditiile in care mama il invata constant pe copil sa spuna ca nu vrea sa vina la mine. )?

Va întocmi un P/V în care va consemna refuzul minorului.
`
Legiuitorul a instituit reguli speciale aplicabile în cazul în care minorul refuză vehement să îl părăsească pe debitor, manifestând aversiune faţă de creditor. Fiind o piedică la executare şi neputând leza în vreun fel voinţa minorului, executorul va întocmi un proces-verbal în cuprinsul căruia va arăta constatările sale şi îl va comunica părţilor şi reprezentantului direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
`
Instanţa de la locul la care se află minorul, sesizată de reprezentantul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, va putea dispune consilierea minorului pe o perioadă ce nu poate depăşi 3 luni, consiliere care va fi transpusă la sfârşitul perioadei într-un raport ce va fi comunicat celor menţionaţi în art. 912 alin. (3). în această etapă, procedura în faţa instanţei se derulează după regulile procedurii necontencioase.
`
Dacă şi după consilierea minorului acesta, în continuare, refuză părăsirea debitorului, creditorul poate solicita instanţei stabilirea în sarcina debitorului a unei penalităţi aplicabile până la data executării obligaţiei instituite prin titlul executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie totala asupra copiilor castigata in stainatate,recunoscuta la noi dar nepusa in practica c0stii c0stii a castigat custodia totala asupra copiilor in america,a fost recunoscuta la noi,aici instantele din tara a acordat cutodia totala tot mamei ,exista o hotarare ... (vezi toată discuția)
Conventie notariala investita gigi1974 gigi1974 buna ziua. prin divortul incheiat in fata notarului prin acordul ambelor parti si stabilirea conditiilor de crestere a copilului sa incheiat o conventie ... (vezi toată discuția)
Nerespectare dispozitii hotarare judecatoreasca program consiliere psihologica lonita lonita Buna ziua. Conf. Art. 912 alin 2 Cod Proc. Civ., s-a dispus de catre instanta de judecata un program de consiliere psihologica a minorului pentru o perioada ... (vezi toată discuția)